Meghosszabbítják a veszélyhelyzetet: szilveszter éjszakáján is érvényes lesz a kijárási tilalom


-A A+

Pénteki ülésén a kormány újabb 30 nappal meghosszabbítja a veszélyhelyzetet az országban. A jelenlegi korlátozások érvényben maradnak, tehát szilveszter éjszakáján is tilos lesz az otthon elhagyása 23 és 5 óra között – jelentette be csütörtök este Raed Arafat belügyi államtitkár.

A veszélyhelyzet december 14-től történő meghosszabbításáról az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) fogadott el határozatot. A CNSU javaslta az is, hogy továbbra is a jelenlegi korlátozások maradjanak érvényben. A kormány a pénteki ülésén vitatja meg és fogadja el a CNSU határozatát, mondta el az államtitkár, aki a vészhelyzeti bizottság vezetője is.

"Szilveszter éjszaka mindenkinek a lakásán vagy a lakása közelében kell tartózkodnia. Utcai mulatságok nem lesznek” – részletezte sajtótájékoztatóján a szabályokat Raed Arafat. Hozzátette, a kolindálás kerülendő lesz az idén, mert a házról házra járás jelentős fertőzésveszélyt jelent. A disznóvágás viszont továbbra is engedélyezett.

Az államtitkár arra kért mindenkit, hogy az ünnepek idején a lehető legkevesebb ismerőssel, rokonnal találkozzon. "Gondoljon mindenki a saját és a család egészségére, az idős hozzátartozókra. Nagyon fontos az óvatosság, mert a járványhelyzet még nem javult” – magyarázta. Hozzátette, egyelőre nincs ellenőrzés alatt a koronavírus terjedése, Romániában nem csökken jelentősen a fertőzöttek száma.

 

A korlátozások terén egyetlen kivétel lesz: használni lehet majd a sífelvonókat. Ennek szabályairól közös rendeletet ad ki az egészségügyi és a gazdasági minisztérium – mondta Arafat, hozzátéve, hogy az előírások betartásával továbbra is lehet szállást foglalni a hegyi üdülőkben.

"Ha a kabinos felvonó húsz fő befogadására alkalmas, akkor valószínűleg az a döntés születik, hogy csak tíz személyt szállíthat. A sífelvonók és libegők normálisan működnek. A többi előírás természetesen az üdülőhelyeken is érvényben marad, ami az éttermeket és minden más helyiséget illet, ahol az emberek tartózkodhatnak"- magyarázta Arafat.








EZT OLVASTA MÁR?

X