A helyszínen és online is megemlékeznek a temesvári forradalom kitörésének 31. évfordulójáról


-A A+

Megemlékezéssel, online konferenciával és könyvbemutatókkal emlékeznek az 1989es temesvári forradalom kitörésének 31. évfordulójára az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja (PEMC) és a Temesvár Társaság szervezésében a jövő héten.

A szervezők közleménye szerint a pandémiás körülményekhez és korlátozásokhoz igazítva tartják meg a rendezvényeket kommunistaellenes népfelkelés és rendszerváltó forradalom kitörésének eredeti helyszínén. A temesvári Mária téri református templomban (Timotei Cipariu u. 1. sz.) december 15-én, kedden egy rövid beltéri megemlékezést, egy nemzetközi online konferenciát, két könyvbemutatót, végül pedig kültéri koszorúzást rendeznek a hagyományoknak megfelelően.

A megnyitót 14 órakor tartja Tőkés László volt temesvári lelkipásztor, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület előző püspöke, az EMNT elnöke. Az európai antikommunista forradalmak emlékezete címmel Lukasz Kaminski, a PEMC elnöke (online), A temesvári forradalom emlékezete címmel pedig Florian Mihalcea, a Temesvár Társaság elnöke szólal fel.

14.30-tól Szilágyi Zsolt moderálja a Kisebbségek elnyomása a diktatúrában című online konferenciát, amelyhez neves honi és külhoni szakértők szólnak hozzá. 16 órakor kezdődik a könyvbemutató. Tőkés László Kiútkeresés a hazugság világából című friss kötetéről Zalatnay István (Magyarország) és Hermán M. János (Hollandia) teológiai doktorok beszélnek. Florian Mihalcea a Sǎ nu uitǎm című reprezentatív PEMC-kiadványt mutatja be, ennek magyar nyelvű változata a 30. évfordulóra jelent meg tavaly.

A zárszót követően 17 órakor szűk körben helyezik el a megemlékezés koszorúit a templom falán lévő emléktábláknál.








EZT OLVASTA MÁR?

X