Lassan, de folyamatosan csökken a fertőzöttség Biharban


-A A+

Jelenleg összesen 59 településen van érvényben járványügyi szigorítás Biharban a megyei vészhelyzeti bizottság döntése értelmében. Húsz településen a fertőzési ráta magasabb 3 ezreléknél, ezeken érvényesül a vörös forgatókönyv, míg 39 helység sárga besorolású kategóriába esik.

A prefektusi hivatal közlése szerint az elmúlt heti adatokhoz viszonyítva enyhén nőtt, néggyel több településen van érvényben a vörös forgatókönyv, közöttük a legnagyobb fertőzöttségi rátával, 4,62 ezrelékkel Nagyváradon számolnak, a megyeszékhelyet követi Hegyközpályi 4,18-dal, Rény 4,14-dal, Biharszentandrás 4,07-dal majd Vámosláz 4,04-dal. Három ezrelék fölötti a fertőséi ráta Vaskohszikláson, Borson, Tenkehosszúaszón, Érábrányban, Belényesben, Margittán, Érbogyoszlón, Diófáson, Hegyközcsatárban, Magyarcsékén, Nagyürögdön, Tasnádbajomon, Alsótóthfalun, Váradszentmártonban és Értkörtvélyesen.

Mint ismert, azokon a településeken, ahol a vörös forgatókönyv van érvényben, tiltott mindenféle nyilvános rendezvény szervezése, a kávézók, éttermek belső tereit nem lehet megnyitni, csak a teraszokon szolgálhatnak ki és elvitelre készíthetnek ételt.

Biharban jelenleg 39 olyan település van, ahol 3 és 1,5 ezrelék közötti a fertőzöttségi ráta, ezért sárga figyelmeztetési kategóriába tartozik Körösgyéres, Bihar, Robogány, Fugyivásárhely, Bihardobrosd, Biharfélegyháza, Vasaskőfalva, Felsőmezős, Cséffa, Mezőszakadát, Alsókocsoba, Papmező, Tataros, Papfalva, Biharlonka, Gyapju, Szentjobb, Feketekápolna, Oláhszentmiklós, Vaskoh, Berettyószéplak, Miklóirtás, Biharpoklos, Szalacs, Paptamási, Bályok, Vizesgyán, Élesd, Tenke, Kiskopács, Dragánfalva, Tisztásfalva, Kerpenyéd, Várasfenes, Vedresábrány, Hagymádfalva, Nagyszalonta, Alsóbiharkristyór és Bontesd.

Ezeken a településeken maximum 30 százalékos kapacitással szervezhetők rendezvények, koncertek, előadások, és az éttermek, kávézók belső terei is megnyithatnak és működhetnek ugyancsak maximum harminc százalékos telítettségig.

(Címlapfotó forrása: a Bihar megyei tanács sajtóirodája)








EZT OLVASTA MÁR?

X