Az egészségügyi rendszernek új, kiszámítható fejlesztési stratégiára van szüksége


-A A+

Az újonnan felálló kormány egészségügyi minisztere elsősorban koherens fejlesztési stratégiát kellene készítsen a hazai egészségügyi rendszer számára, és ezt minden létező politikai pártnak fel kellene vállalnia – fogalmazta meg elvárását András Nagy Róbert. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház menedzsere szerdai sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva fejtette ki elvárását az új kormány irányába.

András Nagy Róbert szerint le kell vonni a következtetéseket a koronavírus-járvány által felszínre került problémákról, mint például a külön betegutak helyzete vagy a kórházak oxigénellátásának problémája. Többek között célként kellene megfogalmazni, hogy minden megyei sürgősségi kórházban a betegágyak minimum 80 százaléka legyen rákötve az oxigénellátást biztosító felszerelésekre, és minden osztályon legyenek betegek életfunkcióit monitorozó felszerelések, sorolta a sepsiszentgyörgyi kórházigazgató.

Hozzátette: az általa felsoroltak csak töredéke a problémáknak, a teljes egészségügyi rendszerre érvényes fejlesztési stratégiára van szükség az orvosi képzéstől kezdve az egészségügyi infrastruktúrán át a finanszírozásig. András Nagy Róbert szerint a kórházakba rendszeresen érkeznek különböző ellenőrző hatóságok, azok megállapítanak különböző hiányosságokat, összeírják a problémákat, de megoldást senki nem nyújt. A kórházigazgató szerint országos szinten összesíteni kellene az egészségügyi rendszer minden problémáját és megoldáscsomagot javasolni.

„Világos, hogy nem lehet minden problémát rövid idő alatt megoldani, éppen ezért egy legalább tíz évre szóló egészségügyi fejlesztési stratégiát kellene kidolgoznia az új egészségügyi miniszternek” – véli András Nagy Róbert, aki ennek kapcsán fontosnak tartaná, hogy ezt a stratégiát ismertessék és fogadtassák el az összes politikai párttal, hogy egy kormányváltás esetén a következő miniszter is felvállalja és folytassa annak életbe ültetését.

(Címlapkép: a szerző felvétele)








EZT OLVASTA MÁR?

X