Készülődnek az utak téli karbantartására Hargita megyében


-A A+

Többé-kevésbé felkészültek az illetékes hivatalok és az önkormányzatok a törvény által megszabott, november 15-től kezdődő téli útkarbantartási munkálatokra

Mint az a kedd reggeli havazásnál bebizonyosodott, az Országos Útügyi Igazgatóság által megbízott téli útkarbantartást végző cégek bevethetőek voltak Hargita megyében, és idejében járhatóvá tették a megyében lévő behavazott ország-, illetve nemzetközi utakat.

„Idejében felkészültünk a téli útkarbantartásra, így nem ért váratlanul a keddi havazás. A hóekék és a csúszásgátlót szóró autók bevethetőek voltak megyeszerte” – tájékoztatott Cătălin Romănescu, az Országos Útügyi Igazgatóság Hargita megyei kirendeltségének vezetője.

Csíkszeredában idéntől új szolgáltató, az önkormányzati tulajdonú ECO Csík Kft. veszi át a városi utak téli karbantartásának feladatát. Egy korábbi tanácsülés során a városvezetés 800 ezer lejes tőkeemelést szavazott meg a cégnek, amelyből beszerezte a hóeltakarításhoz és a téli útkarbantartáshoz szükséges gépparkot és eszközöket.

„Négy hóekével és sószóróval felszerelt gép, illetve egy kistraktor áll rendelkezésünkre, amelyekkel a téli hónapok során takarítani fogjuk a város útjait. Még hátravan 300 tonna homok és só beszállítása, amely a közeljövőben megtörténik” – számolt be Pál Tamás, az ECO Csík Kft. igazgatója.

Novemberben lesz a borítékbontás

A megyei utak téli karbantartására kiírt közbeszerzési eljárást követően, november 9-én lesz a borítékbontás. „Várjuk minél több helyi cég jelentkezését, akik elvégeznék a megye különböző térségeiben a megyei utak téli karbantartását, biztosítják a téli körülmények közti zavartalan közlekedést” – mondta el Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A megyei utak téli és nyári karbantartásával a megyei főépítészi hivatal keretében működő megyei útgazdálkodás, közlekedésbiztonság és építésfelügyelet munkatársai vannak megbízva, a megyei önkormányzat idéntől is úgynevezett „hószolgálatot” fog működtetni, amely keretében a megadott számokon kérni lehet a beavatkozást a behavazott utakra, illetve tájékoztatást lehet kérni a megyei utak állapotával és járhatóságával kapcsolatosan. Hargita megyében egyébként 857 kilométer a megyei úthálózat összhossza.

A téliesre fordult időjárás miatt október 2-án a Hargitafürdő felé vezető 138A jelzésű megyei út takarítása ügyében egyeztettek a megyei tanács, valamint a csíkszeredai és csíkcsicsói polgármesteri hivatal képviselői. A közbeszerzési eljárás lezárultáig is a napokban történt havazáshoz hasonló helyzetekben sürgősségi beavatkozás végezhető.

A megbeszélésen jelen volt Fülöp Otília megyei főépítész, Becze István megyei tanácsos, Szőke Domokos csíkszeredai alpolgármester, valamint Becze Attila csicsói polgármester. Megállapodtak: megkeresik a jogi megoldást a hasonló helyzetekre, hogy ha a megyei utak téli karbantartására meghirdetett közbeszerzési eljárás ideje netán kitolódik, akkor a város, a község és a megyei hivatal együttműködve járhatóvá tehesse a hargitafürdői utat.








EZT OLVASTA MÁR?

X