Együttműködik a Sapientiával az Erdélyi Magyar Televízió


-A A+

Együttműködési megállapodást írt alá hétfőn az Erdélyi Magyar Televízió és a Sapientia EMTE. Az eseményről tartott sajtótájékoztatón Nagy Zsolt, az ETV-t működtető Janovics Jenő Alapítvány elnöke és dr. Tonk Márton, az egyetem kolozsvári karának dékánja vett részt, akik a szerződés ünnepélyes aláírását követően bemutatták a dokumentumot.

Nagy Zsolt elmondta, hogy az Erdélyi Magyar Televízió az egyetem által rendelkezésére bocsátott stúdiófelület használatáért, illetve az egyetem által biztosított szakmai humánerőforrásért cserébe szakmai gyakorlati lehetőséget biztosít a kolozsvári kar Filmművészet, fotóművészet, média szakos hallgatói számára, híradóiban és műsoraiban kiemelten kezeli az egyetemen zajló kulturális és hallgatói életet, valamint oktatóit szakértői véleményadókként szólaltatja meg.

„Együttműködés már több mint egy éve létezik, csak most nyert intézményes keretet. A stúdióban egy éve zajlanak a közös tevékenységek, hiszen a Trendelő magazin forgatása szinte teljes egészében a mi stábunkkal történik” – tartotta fontosnak megjegyezni dr. Tonk Márton, az együttműködési megállapodást másik félként aláíró kolozsvári kar dékánja.

A felsőoktatási intézmény vezetője hozzátette, hogy a kolozsvári helyszínen működő szakok közül a Filmművészet, fotóművészet, média szak végzettei az egyetem befejezése utáni elhelyezkedésre és továbbtanulásra vonatkozó arányok tekintetében a minőségbiztosítási elvárásokon felül teljesítenek, és sokuk számára még a jelen együttműködési megállapodás létrejötte előtt többek között éppen az Erdély TV biztosított munkahelyet.

Az Erdély Televízió 14 saját gyártású magazinműsorral és 8 Erdély-szerte kihelyezett tudósítói ponttal rendelkezik. A három országos és 34 helyi kábelszolgáltató műsorcsomagjában jelenlévő televízió több mint 600 000 néző számára elérhető. A kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet júniusi felmérése szerint az erdélyi magyar háztartások 58%-ában fogható az Erdélyi Magyar Televízió. A televíziót nézők körében az Erdély TV-t a megkérdezettek 21 százaléka legalább heti rendszerességgel nézi, a vételezők körében ez az arány 36 százalék körüli.

A Sapientia EMTE a 2013/2014-es egyetemi évben három helyszínen indította a tanévet, 2109 hallgatóval (ebből 1989 alapszakon és 120 mesterszakon). A 2014/2015-ös tanévet – az akkreditációs dosszié elfogadásának feltételével – Sepsiszentgyörgyön is, az egyetem negyedik helyszínén a mezőgazdasági és erdészeti szakok beindításával kezdené az egyetem. Ezzel párhuzamosan a kolozsvári karon elindult annak a filmes mesterképzésnek az előkészítése is, amely az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel közösen nemzetközi továbbtanulási lehetőséget biztosít a Filmművészet, fotóművészet, média szakon végzett fiataloknak.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X