Nicolăescu ismét fizetésemelést ígért az egészségügyben


-A A+

Újabb ígéretet tett Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter a rezidens orvosok fizetésének emelésére. A tárcavezető szerdán egyeztetett az egészségügyi alkalmazottak képviselőivel, és megállapodtak, hogy újraelemzi a lehetőségeket a pályakezdő orvosok béremelésének ügyében. Az elképzelés szerint az alapbér is nagyobb lenne, ezt pedig kiegészítené egy ösztöndíj-alapú járulék is. Mind az alapbér, mind az ösztöndíj értéke a 2014-es költségvetés véglegesítésénél derül majd ki – tette hozzá a miniszter.

A tárgyaláson résztvevő egészségügyi szervezetek képviselői arra kérték Nicolăescut, dolgozzon ki új törvényt a minisztérium az egészségügyi alkalmazottak bérezéséről, vagy módosítsák a meglévő munkatörvénykönyvet az ágazat sajátosságainak megfelelően.

A tárcavezető megígérte, hogy november végéig átnézik a lehetőségeket, például azt, hogy miként lehetne a laboratóriumi alkalmazottak, biokémikusok és pszichológusok fizetésén is emelni, majd ezt követően egyeztetnek a pénzügyminisztériummal a további lehetőségekről.

Mariana Câmpeanu munkaügyi miniszter is elismerte, hogy a munkatörvényköny olyan módosításra szorul, ami lehetővé tegye az egészségügyi alkalmazottak méltányos bérezését. November elsején a Román Orvosi Kamara közgyűlést tart, ezen az egészségügyi miniszter és a munkaügyi miniszter jelenlétére is számítanak. A közgyűlést követően, november másodikán utcára vonulnak az orvosok.  

Az egészségügyi alkalmazottak október közepén japán sztrájkba kezdtek. Általános sztrájkt is kilátásba helyezték, ha a kormány képviselői nem hajlandóak tárgyalni velük. 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X