A pedagógusok tüntetnek, Ponta nem tágít


-A A+

Több száz tanügyi alkalmazott tüntetett hétfőn Bukarestben a Spiru Haret szakszervezet szervezésében, követeléseiket a parlament házelnökeinek, Crin Antonescunak és  Valeriu Zgoneának is átnyújtották. A pedagógusok a bruttó hazai termék (GDP) 6 százalékának biztosítását kérik a tanügy számára, ám ezzel nem ért egyet Victor Ponta kormányfő.

Aminiszterelnök azzal indokolta az elutasítást, hogy a GDP 30 százalékánál kevesebb jut a teljes állami költségvetésnek, ebből pedig sehogy nem tud a jelenleginél több pénzt irányítani a tanügyhöz. „A követelést csak akkor teljesíthetnénk, ha megemelnénk az adókat és illetékeket, de ezt senki nem szeretné. Viszont van más finanszírozási forrásunk: az Európai Unió regionális operatív programján keresztül támogatjuk az oktatási rendszert. Ha eleget tennénk a követeléseknek, holnap az egészségügy kérné a bruttó hazai termék 10 százalékát, holnapután pedig a hadsereg” – idézte a kormányfő nyilatkozatát a Krónika kedden.

A Spiru Haret szakszervezeti tömb tiltakozásával párhuzamosan a Szabad Tanügyi Szakszervezet is utcai tiltakozásra készül, ők szerdán vonulnak a parlament épülete elé. A tüntetésre 10 ezer tanügyi alkalmazottat várnak az ország minden településéről. A tanügyisek korábban bejelentették, az utcai tüntetések mellett japán sztrájkolni fognak az iskolákban, és ha a kormány nem teljesíti a követeléseket, januárban befagyasztják a tanévet.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X