Internetes bejelentés alapján fülelik le az erdőtolvajokat


-A A+

Illegális erdőirtásról tájékoztató térképet hozott létre az EcoAssist nevű civil szervezet, két év alatt több, mint 1400 esetre derült így fény. A természetvédelmi szervezetnek bárki jelenthet gyanús fakivágásokat, melynek alapján a helyszíneket önkéntesek vizsgálják, és ha bebizonyosodik az illegális fakitermelés ténye, azonnal értesítik a hatóságokat.

Az érintett területek pedig felkerülnek az interaktív térképre. A szervezet képviselői szerint az alkalmazásnak köszönhetően sikerült leleplezni a közelmúltban az Argeş megyei, mintegy 900 hektáros falopást, valamint számos más erdőirtásra is fény derült. Az erdők megdézsmálói ellen bűnvádi eljárás indult.

Az EcoAssist eddig Argeş, Brassó, Kolozs, Kovászna, Prahova és Szatmár megyéből kapott jelzéseket. A legtöbb jelentés civilek részéről Argeş megyéből érkezett, összesen 178 jelentés, Kovászna megyéből pedig 124.

A szervezet a hatóságokkal együttműködve végzi a terepmunkát. Mint elmondták, júniustól mintegy 100 ember hat megyét fésült végig a jelentések alapján, ennek eredményeképp 57 illegális erdőirtást fedeztek fel, 15 fafeldolgozót, valamint 2 szénégetőt, ez utóbbiak törvényességét most vizsgálják. A vizsgálódás idején a farakományt szállító teherautókat is ellenőrizték, mintegy 13,5 köbméter fát koboztak el.

Kolozs megyében 70 millió lejes kárról tudnak, az akció során két bírságot róttak ki, egyenként 4000 lej értékben, és 12,5 köbméter fát koboztak el, 1500 lej körüli értékben – tájékoztatott Liana Buzea, a szervezet képviselője.

Argeş megyében 30 bűnvádi eljárás indult a tettesek, illetve az erdőkért felelős személyek ellen, itt összesen 640 ezer lej körüli kárt okoztak a tolvajok, különösen a Fogarasi havasok területén. Kovászna megyében a kár 2700 lejre tehető, itt egy bűnvádi eljrás indult. Máramaros és Szatmár megye határában óriási felületeket kopaszítottak le az erdőtolvajok, ám ezen a részen már korábban is voltak bűnvádi dossziék az elkötevők ellen. A nemrégiben végzett ellenőrzések nyomán azonban kiderült, a korábbi 640 ezer lejes kár jóval nagyobb, mintegy 1666 ezer lej értékben pusztítottak a tolvajok.

Az interaktív térkép, ahol bárki jelentheti az illegális fakivágásokat, 2011 óta működik, ez idő alatt mintegy 1400 esetre derült fény a segítségével. A térképről korábban Lucia Varga tárca nélküli miniszter is említést tett a környezetvédelmi minisztérium részéről. Mint ismert, a tárca az új erdészeti törvénykönyv kidolgozásán dolgozik, amely a remények szerint jelentős mértékben visszaszorítja az országban a falopást.

Az elmúlt 7 évben az ország erdőfelülete 1,22 millió hektárral csökkent le, az azt megelőző száz évben pedig összesen 2 millió hektár erdő tűnt el az országból. Jelenleg Románia összterületének 26,7 százalékát teszi ki erdőfelület.








EZT OLVASTA MÁR?

X