Nem fogadják a romániakat a külföldi kórházak?


-A A+

A külföldön élő román állampolgárok attól tartanak, hogy 2014-től, különböző ürügyeket hivatkozva nem fogadák be őket a nyugat-európai kórházak. Ezt S. V. kolozsvári származású diák mondta el a maszol.ro-nak, amikor az ünnepek idejére hazajött meglátogatni családját.

A fiatalember Ausztriában tanul, ám az egészségügyi biztosítását Románia szavatolja külföldön is mindaddig, amíg hivatalosan is igazolni tudja külföldi tanulmányait, ott tartózkodását. Ehhez félévente kell felújítania itthon az egészségügyi biztosítási szerződését, az osztrák szervek által kibocsátott papírok és igazolások alapján. Csakhogy idén a hosszúra sikeredett közalkalmazotti vakáció miatt nem tudta elrendezni a második félévre szóló biztosítását.

„Elég kellemetlen a helyzet, de lehet, hogy nincs is értelme tovább erőltetni, hiszen a kint élő, velem tanuló diákok közül egy bolgár fiút és egy román lányt már elutasítottak az ősszel a korházban. Kerek perec megmondták nekik, hogy az állam nem fizette ki Ausztria felé az adósságát, ezért csak rendkívüli sürgős esetekben fogadják a román állampolgárokat az osztrák kórházakban” – magyarázta S.V. Hozzátette, Ausztriában az egészségügyi biztosításért havi 50 eurót kellene fizetnie, viszont ezért a pénzért csaknem korlátlan egészségügyi szolgáltatásban részesül, nemc sak végszükség esetén.

Romániában októberben lépett életbe az az uniós direktíva, mely szerint bárki szabadon beutaltathatja magát bármely uniós országban azzal, hogy majd származási országának egészségbiztosítási pénztára kifizeti az orvosi kezelést.

Gheorghe Domşa, az egészségbiztosító (CNAS) Arad megyei igazgatója a napokban a ProTV-nek kijelentette, hogy még egyetlen kezelést sem térítettek meg, a listát továbbították az országos központnak. Az Arad megye által kifizetendő összeg meghaladja a 10 millió lejt, az antena3.ro úgy tudja, az ország külföldi adóssága 170 millió euró fölött van.

Arad megyéből 2012-ben 111 beteg kért külföldi kezelést, idén eddig már ennek tízszerese, 1115 személy – írja az aradihirek.ro. A legtöbb Arad megyei beteg Németországot (370 személy) és Magyarországot (367) választotta, de a célországok között szerepel még Olaszország, Ausztria, Svájc vagy Finnország. Az érintett kórházak már elküldték a számlákat a CNAS-nek, de fogalmuk sincs, mikor kapják meg pénzüket.








EZT OLVASTA MÁR?

X