Brit újságíró kísért útjára egy busznyi román munkavállalót


-A A+

Napokat utaznak busszal Bukarestből Londonig a Nagy-Britanniában boldogulni próbáló román munkavállalók, abban a tudatban, hogy gyanakvás és bizalmatlanság kíséri őket hosszú útjukon, s ők azok, akiket végül átvernek - írta helyszíni riportjában a Mail on Sunday.

A szabályozás nélküli EU-bevándorlás ellen folyamatosan kampányoló konzervatív vasárnapi brit tömeglap riportere elkísért egy román csoportot, amely busszal indult útnak Bukarestből Londonba a román és a bolgár munkavállalókkal szembeni átmeneti nyugati korlátozások feloldása után.

Allan Hall riporter állítása szerint a buszt már a magyar határon megállították, és a magyar határőrök 300 euró „díjat" követeltek. A fizetés elmaradása esetére azzal fenyegetőztek, hogy a buszt 12 órára feltartóztatják, és minden csomagot és menetokmányt átvizsgálnak.

A Mail on Sunday munkatársának a román busz egyik sofőrje elmondta, hogy „mindig ez történik (...) látják, hogy románok vagyunk, és ez zöld jelzés arra, hogy kifosszanak bennünket". „Ha nem fizetünk, minden egyes csomagot kinyittatnak, minden okmányt átvizsgálnak, tárgyakat koboznak el (...) Ez korrupció, de fizetünk, mert fizetnünk kell" - idézi a riporter a román buszsofőrt.

A riport szerint azok az utazók, akik már megtették a kétezer kilométeres utat, korábban is megtapasztalták ezt, ezért senki nem panaszkodott a buszon, amikor „körbeindult a kalap" a kenőpénz összegyűjtése végett.

A Mail on Sunday újságírója idézett egy utast is, aki szerint „a magyarok rutinszerűen ezt csinálják".

A 80 fontnak (400 lejnek) megfelelő jegyárért senki nem várt - és nem is kapott - első osztályú ellátást. A buszon nem volt mellékhelyiség, az egyetlen szórakoztatóeszköz egy rádió volt, a romániai és a magyarországi megállóhelyek állapotát pedig még a „primitív" jelző sem adja igazán vissza - olvasható a brit lap vasárnapi riportjában.

Az újságíró ugyanakkor hangsúlyozta a cikkben, hogy a busz utasai közül gyakorlatilag mindenkinek volt munkája Nagy-Britanniában, és nem a brit jóléti rendszer kihasználása volt utazásuk célja.








EZT OLVASTA MÁR?

X