Roma ellenőr a roma utasoknak a nagybányai buszokon


-A A+

Nagybánya tömegközlekedési vállalata hat roma nemzetiségű személyt alkalmazott, hogy fenntartsák a rendet az autóbuszokon – írja az adevarul.ro. Erre azért volt szükség a vállalt szerint, mert a máramarosi megyeszékhelyen már jó ideje állandó problémát és konfliktusforrást okoznak azok a helybéli romák, akik a buszokon jegy nélkül utaznak, és sokszor kötekednek az utasokkal.

„Nekünk kell vigyázni a saját közösségünk tagjaira, nem másnak” – fogalmazott az egyik frissen alkalmazott buszellenőr. Alin Ghiulai a kijelentette: „tűrhetetlen, hogy egyesek közülünk úgy viselkednek, hogy az egész közösségnek szégyenkeznie kell miatta a világ előtt”. Ghiulai szerint máris érezteti hatását a kezdeményezés, hiszen a problémás magaviseletű romák csakis romatársukra hallgatnak, más nemzetiségűekre nem. 

Mint ismert, a romák szegregálására már történtek próbálkozások Nagybányán. Cătălin Cherecheş polgármester falat emeltett a város és az egyik cigányok lakta negyed közé. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács megállapította, hogy az elöljáró diszkrimináló módon járt el, ezért hatezer lejes bírságot szabott ki az önkormányzatra.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X