Aggasztóan nő a gyerekbántalmazások száma Romániában


-A A+

Egyre több gyereket bántalmaznak Romániában, vagy legalábbis egyre többen merik elmondani közülük, hogy bántalmazták őket – hívta fel a figyelmet a Realitatea TV hírtelevízió kedden. A gyerekek által hívható ingyenes telefonszámot százezernél több alkalommal tárcsázták a tavaly, ebből ötezer esetben szükség volt a hatóságok azonnali beavatkozására.

Az összesített adatok szerint a tavalyi hatósági beavatkozások száma gyerekbántalmazások ügyében 18 százalékkal nagyobb, mint 2012-ben volt. Az esetek több mint fele a gyerek kihasználásáról vagy fizikai erőszakról szólt .

Négyből három esetben a gyereket saját családja, közeli vagy távolabbi rokonai bántalmazták. A gyereken elkövetett nemi erőszak, kényszermunka, kéregetés és emberkereskedelem jelensége is 13 százalékkal nőtt 2012-hez képest.

Egy korábbi statisztika szerint 2012-ben a bántalmazott gyerekek száma már duplája volt az egy évvel korábban nyilvánosságra került eseteknek. A jelenség elterjedésének okát az egyre növekvő szegénységben, a szülők külföldi munkavállalásában és az iskolázottság hiányában látják a gyermekvédelmi szakemberek.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X