Indul a lakcímtrükk a belvárosi iskolába iratkozás idejére


-A A+

Az előkészítő osztályba való beíratási időszak kezdetét az oktatási minisztérium február 24-ére tervezte, az eredményeket április 11-én teszik közzé. Mivel a szülők többsége – különösen városon - már kezdettől rangos intézménybe szeretné járatni gyermekét, viszont a tanügyi törvény világosan kimondja, hogy az iskola körzetébe tartozó lakhellyel rendelkező gyerekeket fogadhatják első körben, sokan illegalitásba vonulnak, és ideiglenes lakcímet vásárolnak a beiratkozás és iskolakezdés idejére.

A román nyelvű hirdetőportálokon már megjelentek igénylések és felajánlások is egy-egy bukaresti belvárosi lakcímért, ami hat hónapra érvényes. Egy ilyen lakcímbejegyzésért akár 100 eurót is elkérnek, illetve ígérnek az érdekeltek. Kolozsváron átlagban 75 százalékkal nő az ideiglenes lakhely bejegyzését igénylők száma az iskolai beiratkozások idején. A legtöbb kérelem a központi városrészre összpontosít, a nagynevű iskolák környékére. Hogy a csalásokat kivédjék, tavaly a megyei tanfelügyelőség figyelmeztetett: a lakosság-nyilvántartó hivatallal közösen rajtaütésszerű ellenőrzéseket végeznek majd azokon a címeken, ahol gyanúsan sok ideiglenes lakcím-kérelem jelenik meg. A lakosság-nyilvántartás dolgozói szerint a kérelmek 60 százalékát azok teszik le, akiknek  állandó lakhelye a város környéki falvak valamelyikében van.

A lakcímtrükk nem csak a román iskolákban bevált szokás, az anyanyelvi oktatásban szerepet vállaló szakemberek több ízben figyelmeztettek: a belvárosi, nagy múltú tanintézetek magas gyereklétszáma a kisebb, lakótelepi, vagy éppenséggel vidéki magyar iskolák és vegyes iskolák magyar tagozatainak elsorvadásával jár.

A 97/2005-ös sürgősségi kormányrendelet 26. cikkelyének 1. bekezdése értelmében bármely román állampolgár kérheti egy ideiglenes lakhely bevezetését a személyazonossági igazolványba, abban az esetben, ha azon a lakcímen több mint 15 napot tartózkodik a kérelmező. A bejegyzés elvégzésére a lakosság-nyilvántartó hivatalhoz kell fordulni, melynek övezetében az ideiglenes lakhely található, és az igénylő által kért időtartamra írják be, ám ez az időtartam nem haladhatja meg az egy évet, és addig érvényes, amíg adott személy effektív azon a címen lakik. Ha a bejegyzett határidő lejárt, az illető személy újabb kérvénnyel meghosszabbíthatja az ideiglenes bejegyzés határidejét.








EZT OLVASTA MÁR?

X