Kolozsváron ért véget Áder János erdélyi körútja


-A A+

Kolozs megyébe látogatott Áder János, Magyarország köztársasági elnöke szerdán, háromnapos erdélyi körútja végén. Bonchidán, Válaszúton és végül Kolozsváron sétált körbe feleségével, Herczegh Anitával, ahol a Házsongárdi temetőt és a Szent Mihály-templomot tekintették meg.

Bonchidán Hegedüs Csilla, a Transylvania Trust Alapítvány ügyvezető igazgatója mutatta be a köztársasági elnöknek az erdélyi Versailles-ként is emlegetett Bánffy-kastélyt, ahol Építettörökség-felújító Szakképző Központot hoztak létre. A kastély felújításához hétmillió euróra volna szükség.

Válaszúton Kallós Zoltán 88 éves néprajzkutatót keresték fel, ahol a néprajzi múzeumot és a szórványkollégium láthatták közelebbről. Újságírói kérdésre Kallós elmondta, sokan el sem tudják képzelni, milyen fontos munkát végeznek a múzeumban és a kollégiumban, ezért a hasonló látogatások mindig fontosak.

Délután Áder János és felesége Magdó János főkonzul társaságában, Gergely Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány vezetőjének irányításával több, az 1848-as eseményekhez fűződő emlékhelyet tekintett meg, de Kós Károly, Jósika Miklós, Dsida Jenő, Brassai Sámuel sírjait, az iktári Bethlenek kriptájánál is tiszteletét tette. Ezt követően a Szent Mihály-templom kertjében állított Márton Áron szobornál is megjelent, majd részt vett a misén. Az államelnök nem nyilatkozott a sajtó képviselőinek.








EZT OLVASTA MÁR?

X