Előadás híres örmény tudósokról


-A A+

Híres, örmény származású tudósokról tartott előadást a Bernády Házban Nagy Attila a Marosvásárhelyi Örmény Magyar Kulturális Egyesület (MÖMKE) e heti rendezvényén. „Nincs miért szégyenkeznünk, az örményeknek is vannak híres embereik” – foglalta össze az előadás végén Puskás Attila, az MÖMKE elnöke.

Nagy Attila a 20. század nagy tudósait, felfedezőit sorolta fel, azokat, akik örmény gyökerűek és nagy találmányok kötődnek a nevükhöz. Hovhannes Adamian mérnök volt, 1928-ban mutatták be Londonban az egyik nagy találmányát, a színes televíziót. Nevéhez húsznál is több felfedezés kötődik.

Az Apple megalapítója Steve Jobs nem örmény volt, viszont örmény szülők adoptálták, ami valószínűleg meghatározta életpályája alakulását – hívta fel a figyelmet Nagy Attila Steven Paul “Steve” Jobs-ra, a három éve elhunyt híres számítógépes programozóra. Viktor Hambardzumyan az elméleti asztrofizika megalapítója, egy kisbolygó is viseli a nevét, Ivan Knunyanbnak több mint kétszáz találmányát hasznosította a szovjet ipar, Luther George Simijan a napjainkban jól ismert és használt bankautomata atyja, ahogy az ő nevéhez kötődik az autófókuszáló kamera, vagy a katonai repülőgép szimulátor, az orvosi ultrahang készülék is. A napelemes rendszer kidolgozóját, Giacomo Luigi Ciamiciant kilencszer javasolták Nobel-díjra. Varazdat Kazanjian orvos, szájsebész a plasztikai sebészet megteremtője, Boris Ananyev nevéhez az antropológiai pszichológia, Apkar Apkarian neve pedig a mágneses rezonancia fűződik, míg a rekonstrukciós sebészet kidolgozója Stephan Arian. Iosif Atabekov kimutatta, hogy a rákos megbetegedéseket a növényi vírusok okozzák, ezt a ma már elismert elméletet erősítette meg az 50-es években Vendég Vince professzor is a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen.

Nagy Attila elmondta, a Szovjetunió területén élő örmény tudósok sok mindent még az amerikai kutatók előtt felfedeztek, de az információk nem szűrődhettek ki, a kommunikáció nem működött a nyugati és a szovjet tudományos világ között, ezért jóval később jutott el a nagyvilágba a számos kutatás, tudományos munka eredményének a híre.

Az előadó ismertette továbbá azt, hogy a mániákus depresszió, a csontrendszer betegségeinek felismerése és kezelése, a szervátültetés megvalósíthatósága, az első holdjáró megépítése, a fotókémia és a napelem feltalálása, a színes röntgenkészülék, a tranzisztorok, az űrkutatás, az első modern orosz nyelvtan, a nemtenyészthető baktériumok, az Alzheimer-kór felfedezése is egy-egy híres örmény tudós nevéhez fűződik. „Olyan dolgokról derült ki számomra, hogy örmény vonatkozásúak, amelyekről nem is gondoltam volna” – összegezte előadását Nagy Attila.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X