Elkészült az elhalálozások okának világtérképe


-A A+

Elhalálozási világtérképet készített a Global Post, az Egészségügyi Világszervezet adataira alapozva. A térkép különböző színekkel jelöli az egyes országok haláleseteinek leggyakoribb okait.

E szerint világszinten a keringési megbetegedések, a HIV-fertőzés, a TBC és a rák a leggyakoribb okozói az elhalálozásnak. A térképen az is jól látszik, hogy a fejlett országokban a leggyakoribb ok a szív- és érrendszeri megbetegedések. (Az ábra kattintással kinagyítható.)

Románia lakossága, akárcsak csaknem teljes Európáé, az érrendszeri megbetegedések áldozata – ezt rózsaszínnel jelezték a térképen. Ugyanakkor Romániában a legmagasabb a közúti balesetekben elhunyt személyek száma európai szinten. Európa második legtöbb halált okozó betegsége a légzőszervi rák, ezt kékkel jelezték a kutatók a térképen, és Dániában, Hollandiában, Spanyolországban, Portugáliában, Svájcban, Montenegróban pusztít a legjobban.

Kínában különösen a májrák követeli az emberéleteket, míg Thaiföldön, a „Szexuális Földi Paradicsomban” a HIV-fertőzés áldozatai halnak meg a legtöbben. Piros színt kapott a térképen a fekete kontinens nagy része is, de Afrika északi részén már az Európára és Ázsiára jellemző szív- és érrendszeri megbetegedések okozzák leggyakrabban az emberek halálát. Vannak olyan országok is: Tunézia és Benin, ahol a légzőszervi megbetegedések vezetnek a statisztikákban. Ezeket türkizkékkel jelezték a térképen.

Az Egyesült Államok és Kanada, hasonlóan a többi erősen iparosított államhoz, rózsaszínű a térképen: itt a szív- és érrendszeri betegségek a leggyakoribb okai a halálnak. A mexikóiak viszont elsősorban májcirrózisban halnak meg, ezt narancssárga színnel jelölik. A Mexikótól délebbre fekvő országokban felerősödik a HIV-fertőzés okozta halál gyakorisága.

 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X