Árvízvédelmi szemlét tartottak Székelyföldön


-A A+

Székelyföldre látogatott csütörtökön Korodi Attila környezetvédelmi miniszter, Pásztor Sándor vízügyi államtitkár, és Doina Pană vízügyi miniszter. Látogatásuk célja az volt, hogy felmérjék, miként tudnak anyagi forrást nyújtani a folyamatban lévő árvízvédelmi munkálatokhoz a székelyföldi megyékben és településeken, illetve miként tudnak finanszírozást nyújtani a közeljövőben szükséges ilyen jellegű munkálatokra.

„Azért hívtam el Doina Pană vízügyi minisztert és Pásztor Sándor vízügyi államtitkárt Székelyföldre, hogy árvízvédelmi munkálatok szempontjából utóbbi visszakerüljön a prioritási listára. Tudjuk, hogy az elmúlt évben egy lej sem érkezett ilyen célzattal a régióba, és számos, árvízvédelem szempontjából fontos munkálat leállt, vagy éppen el sem kezdődött, ezt pedig mielőbb orvosolni kell.” – fogalmazott Korodi Attila környezetvédelmi miniszter.

A továbbiakban Korodi kifejtette, hogy főként olyan helyeket, munkálatokat látogattak meg, ahol égető problémák vannak, ezek között például a csíkkozmási patakmederszabályozási munkálatokat vagy Csíkszentmihály községben a Rákos-patakán még 2011-ben elkezdődött munkálatokat. A patak szabályozását – támfalak, fenéklépcsők és Vacsárcsinál egy keresztgát építésével – az eredeti tervek szerint 2013-ig kellett volna befejezni, de a kivitelező elvonult a területről.

A miniszterek, az államtitkár, illetve a helyi szakemberek ellátogattak a csíkszeredai Suta-tóhoz is. Amint tudjuk, közel hét esztendeje immár, hogy a csíkszeredai Suta-tóból biztonsági okokból leengedték a vizet, a meder azóta is üresen áll. A szakemberek akkor azzal indokolták a lecsapolást, hogy a tórendszer megérett a karbantartási munkálatra. Utóbbira viszont azóta sem került sor. Az elképzelések szerint a kivitelezés során felújítanák a gátat és kitakarítanák a tavat, illetve megoldanák a három kisebb tavacska rendszerbe tevését. Utóbbi azt jelenti, hogy a kis tavak a hordalék felfogásában játszanak majd szerepet, így elkerülhető lenne a nagy tó ismételt feltöltődése. Emellett a Fitód-patak szabályozását is elvégeznék. A tervek szerint a Suta-tó projektjével párhuzamosan zajlott volna az úgynevezett Suta 2-ben, Csíkszentlélek alszegi részén, a Kerekfenyő-domb alatti területre elképzelt vízgyűjtő gát építése. Ennek során a Mindszent-patakán 400 ezer köbméter kapacitású tavat létesítenének, amely amellett, hogy felfogná a mindszenti és környékbeli csapadékot, áteresztőjével megfelelő szinten tudná tartani a vízhozamot. Ennek halasztásával és a Suta-tóval kapcsolatos munkálatok késlekedésével a csíkzsögödi térség továbbra is ki van téve az árvízveszélynek.

 

Pásztor Sándor elmondta, hogy Csíkszereda felett kialakítanak egy árvízvédelmi szükségtározót, amely nagyon fontos a város részére. „Reményeink szerint még ebben az évben teljesen elkészítjük a víztározó műszaki dokumentációját és a terveket, így lehetőség lenne arra, hogy jövő évben kellő finanszírozással megoldjuk Csíkszeredának ezt a fontos árvízvédelmi problémáját” – mondta az RMDSZ szakembere.

Kovászna megyében a Kászon patakán folyó árvízvédelmi munkálatokat ellenőrizték a politikusok, mert jövőre véget ér a projekt támogatásának egy része és meg akartak bizonyosodni róla, hogy a kivitelezőnek megfelelőek a műszaki kapacitásai és minőségi munkát végez.„A helyszíni terepszemlén több ponton megvizsgáltuk a Kászon patakot, láttuk a kivitelezés alatt álló munkálatot és egyeztettünk a kivitelező cég képviselőivel, szakembereivel. Ők biztosítottak minket a megfelelő munkamenetről és azt ígérték, a munkálat java a 2014-es év őszéig elkészül. Mi, a minisztérium részéről mindent elkövetünk ahhoz, hogy az anyagi forrásokat biztosítsuk, hogy ne emiatt álljon le a munkálat” – tette hozzá Pásztor Sándor.

A vízügyi államtitkár kiemelte, hogy a Kászon pataka felső forrásánál is árvízvédelmi munkálatokra lesz szükség. Ez a rész már Hargita megyére eső terület, de a politikus megígérte, hogy megpróbálnak anyagi forrásokat biztosítani arra, hogy teljes mértékben megoldják a Kászon patakán folyó árvízvédelmi munkálatokat.








EZT OLVASTA MÁR?

X