Rendszeres iskolába járáshoz kötik a szociális segélyt Kolozsváron


-A A+

Rendszeres iskolalátogatáshoz köti Emil Boc kolozsvári polgármester a város roma gyerekeinek nyújtott segítséget. A tervek szerint októberre épül fel egy nappali foglalkoztató központ a városban, ahol a hátrányos helyzetű, első sorban a pataréti szeméttelep közelében lakó roma gyerekek kaphatnak meleg ételt, egészségügyi ellátást és lehetőséget a tisztálkodásra.

Az elöljáró úgy látja, hogy az oktatási intézményeken keresztül lehet a leghatékonyabban integrálni a romákat, ezért a felajánlott segítséget a kötelező iskolai jelenléthez köti, ehhez hasonló feltételt még nem szabtak az ország egyetlen településén sem. Tervében szerepel az is, hogy ha a pataréti roma szülők következetesen iskoláztatják gyermekeiket, úgy idővel lakást és munkahelyet is kaphatnak.

Boc hangsúlyozta, a jövőben semmiféle szociális segélyt nem kap a kolozsvári önkormányzattól az, aki nem járatja iskolába a gyermekét. A Szamosfalván most épülő foglalkoztató központ mintegy 4 millió euróba kerül, az önkormányzat uniós támogatásból fedezi a költségeket.

Nemrégiben kemény bírálatot kapott a kolozsvári önkormányzat az Amnesty International szervezettől, valamint több emberjogi szervezettől és külföldi vallásos vezetőktől is, a pataréti romák embertelen életkörülményei miatt.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X