Greenpeace-aktivisták torlaszolták el az utat Pungeşti-en


-A A+

Huszonöt Greenpeace-aktivista torlaszolta el hétfőn az utat a Vaslui megyei Pungeşti-en a Chevron átal felállított szonda bejáratánál. A hét országból érkezett aktivisták „Anti-Chevron karanténzónát” állítottak fel.

A román, magyar, osztrák, cseh, lengyel, szlovák és német aktivisták békésen tüntettek a szonda körül, nem engedtek bemenni senkit, és azt kérték, tiltsák be a palagáz-kitermelést. Élőláncot alkottak, és odaláncolták magukat a kerítéshez, ezért a hatóságok egyelőre nem tudnak velük mit kezdeni. Tábláikon „Nem kérünk palagáz-kitermelést!”, „Legyen vége az erőszaknak Pungești-en!” feliratok olvashatók.

A Chevron áprilisban állította fel az első szondát, annak ellenére, hogy a helybeliek több hónapja tiltakoznak ellene. A vállalat újabb szondákat tervez Păltiniș, Siliștea, Popeni és Puiești falvakban, mindezekre megkapta már a környezetvédelmi engedélyt, Puiești-ben a Vaslui Megyei Tanács az építési engedélyt is kibocsátotta már. Ezzel párhuzamosan Vaslui megyében 11 helyi önkormányzat döntött úgy, hogy megtiltják a palagáz-kitermelést.

A Greenpeace akciója a palagáz-kitermelés lakosságra jelentett veszélyeire kívánja felhívni a figyelmet. A talajvíz megmérgezésének lehetősége, a légszennyezés és a földrengések mind-mind az „olcsó gáz” kitermelése ellen szólnak. „Meg kell állítani a minden áron megvalósítandó gazdasági bővítést, amely miatt a lakosság akaratát és biztonságát sem veszik figyelembe. Az emberek és környezetük fontosabbak, mint egyes vállalatok profitszerzése. A palagáz-kitermelés nem történhet a több százezer, a térségben élő ember egészsége rovására” – nyilatkozta Laurențiu Ciocârlean, a Greenpeace Románia kampánykoordinátora.

A Chevron nemrégiben engedélyt kapott kőolajfelmérésre Konstanca megyében Adamclisi, Vama Veche és Costinești települések közelében. A Greenpeace ez ellen is hevesen tiltakozott, emlékeztetve, hogy itt is történik palagáz-kitermelés. A szervezet emlékeztet rá, hogy Bulgária, Franciaország, az Egyesült Államok 15 tagállama, kanadai régiók, Ausztrália, Új-Zéland, Argentína, Spanyolország, Olaszország, Svájc és Ausztria már betiltották a palagáz-kitermelést.








EZT OLVASTA MÁR?

X