EU Tábor: egymástól tanultak a fiatal tanácsosok


-A A+

A MIÉRT önkormányzati csereprogramját ismertették péntek délután, július 11-én az EU Táborban. A beszélgetésen felszólalt Takács Aranka vajdahunyadi, Geréd Imre kolozsvári és Berde Zoltán székelyudvarhelyi önkormányzati képviselő.

Takács Aranka, a Magyar Ifjúsági Értekezlet Önkormányzati Kabinet vezetője kifejtette, a MIÉRT Önkormányzati Csereprogram Erdély különböző városaiban tevékenykedő fiataloknak szól. A projekt célja megismerni más települések önkormányzatainak működését, mind határozatok, tervek, mind politikai lobbi szempontjából. A cél ugyanakkor egymás munkájának megkönnyítése tapasztalatcserével.

Takács elmondta, a kezdeményezés 2014 tavaszán indult, a programhoz 13 önkormányzati képviselő csatlakozott Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti, Székelyudvarhely és Vajdahunyad városaiból.

„Számos településen az RMDSZ-es tanácsosoknak szava és befolyása van, de vannak olyan városok is, ahol nincs erre lehetőség a politikai viszonyokból adódóan” – emelte ki Geréd Imre, aki a továbbiakban olyan tevékenységekről számolt be, amelyeket ugyancsak nemrégiben indítottak el, és amelyeket más települések önkormányzatai is előterjeszthetnek. Ilyen például a Fogadj örökbe egy zöldövezetet! vagy az Egy gyerek, egy fa kezdeményezés.

„Fontosnak véljük megismerni egymást, és ha egy-két jó ötlet, új határozattervezet is születik a csereprogramból, akkor nemcsak mi magunk, hanem a Szövetség is eredményesebb lesz” – tette hozzá Berde Zoltán, majd kiemelte: Székelyudvarhely csatlakozik a Fogadj örökbe egy zöldövezetet! projekthez, ami rövid időn belül napirendre is kerül a tanácsülésen. Berde is rámutatott arra, az RMDSZ helyzete mennyire különbözik régiókként, így ez a program lehetőséget teremt, hogy a tanácsosok formális keretek között osszák meg tapasztalataikat, meglátásaikat egymással.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X