Áttörés jöhet az AIDS kezelésében


-A A+

Kicsalhatja a szervezetben képzett raktáraiból a HIV-vírust egy rák kezelésére használt szer, ezzel közelebb kerülhet a tudomány a vírus okozta szerzett immunhiányos betegség, az AIDS teljes gyógyításához - mutatták be kutatásaik kezdeti szakaszának eredményeit dán tudósok a Melbourne-ben zajló AIDS-világkongresszuson.

A HIV évtizedeken át rejtőzhet a szervezetben, ez a gyógyítást lehetetlenné teszi. Dán kutatók hat páciens részvételével végzett tesztjei szerint kis mennyiségű kemoterápia előcsalhatja a vírust. Az antiretrovirális gyógyszerek a kimutatható szint alá csökkentik a kórokozó mennyiségét, ezzel a fertőzöttek életkilátásai közelítenek az átlagoshoz. A HIV azonban "raktárakat" képezhet a szervezetben, saját DNS-ét beépítheti a gazdaszervezetébe, így sem gyógyszerek, sem az immunrendszer nem férhet hozzá.

Ha a gyógyszeres kezelés abbamarad, a kórokozó kitörhet a raktárakból, és új erővel támadhat. A dán Aarhausi Egyetem kutatói a limfóma kezelésére használt kemoterápiás szer, a romidepsin segítségével kísérelték meg a vírus előcsalogatását és sikerrel jártak. Most a tesztek abba a fázisba érnek, amelyben a romidepsint az immunrendszer erősítésével kombinálják, ez a szer egy norvég fejlesztésű HIV-vakcina lesz - magyarázta Ole Soogard, a tanulmány egyik szerzője.
Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X