A szolidaritást büntetné a stoppolás tiltása


-A A+

Jelenlegi formájában nem tudja támogatni az illegális fuvarozást - a fizetős stoppolást - tiltó tervezetet Moldován József RMDSZ-es képviselő. A jogszabályt a szenátus már elfogadta, hamarosan a képviselőház elé kerül.  Elfogadása a stoppolást megkönnyítő honlapokat is érinti.

A maszol.ro megkeresésére Moldován József elmondta, a tervezet tulajdonképpen a bukaresti, illegálisan működő taxisra hasonlító fuvarosokat próbálja országszerte leállítani, és nem azt szeretnék elérni vele, hogy az emberek ne tudjanak utazni egymás segítésével.

"A tervezet ebben a formájában nincs még világosan kidolgozva, nem derül ki egyértelműen belőle, hogy csak a kalóztaxisokra vonatkozik" - fogalmazott Moldován, aki szerint ha sikerül egyértelművé tenni a szöveget, akkor lehet támogatni a jogszabályt.

Moldován kérdésünkre arról is beszélt: valóban nem lehet kiszűrni, hogy akit szállítanak, az fizetett-e vagy sem a gépjárművezetőnek a fuvarért, nem lehet megállítani a sofőrt, és megkérdezni tőle, hogy ki a mellette ülő ember - a politikus már csak az ilyen részlethiányok miatt sem támogathatja a tervezetet, amely hamarosan a képviselőház elé kerül. A megoldás szerinte olyan ellenőrző szervek mozgósítása volna, akik figyelik az autókat, és ha látják, hogy valaki pénzért fuvaroztat, megteszik a szükséges lépéseket.

Kifejtette, Romániában az emberek nem egymás segítéséért, hanem általában benzinpótlás miatt vesznek fel másokat, ezért a tervezetet, ebben a formájában nem tudja támogatni. Amellett mindenképpen kiáll viszont, hogy a stoppost fel lehessen venni, ha a jó szándék vezéreli a járművezetőt, szögezte le.

Tánczos Barna szenátor a Transindexnek úgy nyilatkozott, a tervezet nem a stoppolást tiltja be, hanem az illegális taxizásnak és személyszállításnak próbál gátat szabni, reményei szerint pedig "van annyi racionalitás a rendőrség alkalmazottaiban is, hogy nem a stoppoló egyetemistákat szállító személyekre fognak rászállni". A szenátor a törvénytervezet megszavazása után nyilatkozott a portálnak.

"Nem okozunk veszteséget a szállítóknak"

A törvénymódosítás hatással lehet a stoppolók dolgát megkönyítő honlapokra is. Ambrus István, a Stoppoljonline működtetője szerint az a tervezet tulajdonképpen a 2003-as taxistörvény módosítása, amely eddig is büntette azokat a személyeket, akik engedély nélkül, pénzkereseti lehetőségként fuvaroztak utasokat. A mostani módosítás azt mondja ki, hogy mindez vonatkozik a fizikai személyekre is, nem csupán jogi személyekre.

Arra a kérdésre, hogy a hasonló honlapokat érinti-e a törvénykezés, azt mondta, nehéz bizonyítani, hogy adott esetben a Kolozsvárra utazó stoppos fizetett-e az autóvezetőnek a fuvarért cserében, vagy nem. Véleménye szerint ezzel a törvénnyel a társadalmi szolidaritást büntetik. Egy nyereségesen működő, személyszállítással foglalkozó vállalkozás esetében pedig még csak ki sem mutatható, hogy egyes emberek nem a szolgáltatásaikat kihasználva utaznak, hanem inkább stoppolnak, azaz nem okoznak veszteséget az utitárskereső oldalak. "Legalábbis a honlap működése óta senki nem jelzett ehhez hasonló észrevételt felénk" – mondta a maszol.ro-nak.

A stoppolás környezetbarát is

A megosztott utasszállításnak, ha nem mérhetően vagy minimálisan is, de vannak ökológiai hatásai. Ezekről Korodi Attila környezetvédelmi minisztert kérdeztük. "Egyértelmű, hogy a stoppolást kellene hagyni, mert az sokkal egészségesebb megoldás, de az biztos, hogy jobb megoldást kell találni az illegális személyszállítás visszaszorítására, mint ami a jelenlegi tervezetben áll" - fogalmazott a miniszter, kiemelve, hogy a jelenségnek már csak azért is van pozitív hatása, mert a stoppolás egy életforma, amit hagyni kell.








EZT OLVASTA MÁR?

X