Gyertyát gyújtottak a szegényekért


-A A+

Bár jóval kevesebben vettek részt az Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű rendezvényen, azok, akik minden évben meggyújtották az együttérzés gyertyáját, most sem maradtak távol.

Az idén a Gyulafehérvári Caritas a többi romániai Caritas szervezettel együtt 45 településen szervezte meg az 1998-ban Franciaországból induló Egymillió csillag a szegényekért nevű társadalmi együttérzésből fakadó gyertyagyújtási akciót. A rendezvény során, amelyet rendszerint este, naplemente után szoktak tartani, az arra a célra kijelölt helyen gyertyákat gyújtanak és kik-ki anyagi lehetősége szerint pénzt adományoz a szegények megsegítésére. Molnár József szervező, a Caritas marosvásárhelyi munkatársától megtudtuk, évről évre egyre több település kapcsolódik be a kezdeményezésbe, amelyet Romániában hat évvel ezelőtt indítottak el.

A Gyulafehérvári Caritas által szervezett18 település közül két helyszínen, Gyulafehérváron és Petrozsényben halasztották egy héttel későbbre a gyartyagyújtást. A közel négyezer résztvevő 24 ezer lejnél valamennyivel több pénzt adományzott – mondta a maszol.ro-nak Molnár József. A tavaly majdnem kétszer ennyi résztvevő közel a dupláját tette le a szegények számára, ami a rossz, esős idővel magyarázható elsősorban.

Marosvásárhelyen is beleszólt az esős idő és bár a szabadtéri gyertyagyújtás mellett a Deus Providebit Tanulmányi Ház is nyitva állt az adományozók előtt, mégis kevesebben vettek részt, mint például tavaly. A frissen elkészült mérleg szerint míg egy évvel ezelőtt tízezer lej gyűlt össze, az idén alig 360 résztvevő jött el és 2800 lejt adományozott. Volt aki egy lejt, volt aki száz lejt adott. Az összegyűlt összegből 50-60 lej értékben alapélmiszercsomagokat vásárol a Caritas karácsonyra a rászoruló családoknak.

„Akik tavaly, tavalyelőtt is eljöttek, azok az idén sem maadtak el, nem vett erőt rajtuk a kényelem” – ecsetelte Molnár József. Míg itt az eső távolt tartja az embereket a társadalmi összefogástól, külföldön, ahol az anyagi jólét is messze felúlmúlja a romániait, más az emberek hozzáállása a szociális kérdésekhez. „Norvégiában például egy átlagember legalább nyolc civil szervezetben tevékenykedik önkéntesként” – magyarázta a Caritas munkatársa.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X