Pincér-tanfolyam indult szatmári fiataloknak


-A A+

Közel húsz fiatal kezdte meg kedden tanulmányait a Szatmárnémeti Kisipari Kamara pincér-tanfolyamán.

A két és félhónapos kurzus kétharmadát a gyakorlat, egyharmadát az elméleti felkészülés teszi ki. Ez már a tizedik szakma, illetve foglalkozás, amellyel a kamara a munkanélkülieket segíti az elmúlt években. Korábban egyebek mellett kőműves-, sütőipari-, borbély-, kárpitos-, vízszerelő-tanfolyamok voltak, jelenleg a vendéglői felszolgálók mellett cukrászokat és szakácsokat képeznek.

Hölczli Josep kamaratitkár szerint amint bármilyen szakmában összeáll egy 15-2O fős csapat, mindjárt beindul a tanfolyam. A kamara tagjai, többnyire ismert kis és középvállalkozók foglalkoznak velük. Eddig összesen mintegy ötszáz fiatalnak adtak szakmát.

"Szívesen jönnek hozzánk, különösen a könnyen elsajátítható szakmákat tanulni, mert a gyakorlati oktatásra helyezzük a hangsúlyt, nem a magas röptű elméletekre. Legtöbben már inaskodtak valahol, leginkább szüleik, vagy rokonuk mellett, sőt beígért munkahelyük is van, amint a szakmai diplomát fel tudják mutatni. A diploma pedig nagy érték, mert az Európai Unió minden országában elfogadják. Bármilyen ügyes az illető, a diploma birtokában jóval többet kereshet. A kamarát többek között azért hoztuk létre, hogy a szakiskolákból valamilyen oknál kiszorult, csellengő fiatalokat minél előbb munkához segítsük" – mondta a titkár.

Véleménye szerint a most indulók közt alig van, aki ne tudná merre megy. Úgy értesültek, hogy jó egyharmaduk külföldön vállal munkát, szakácsként, pékként, vízszerelőként, pincérként különösen könnyű elhelyezkedni, azt mondják. "Szabad verseny van, senkit nem állíthatunk meg, mindenki oda megy, ahol könnyebben boldogul, ahol jobban megfizetik" - összegezte Hölczli Josep.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X