Ismét díjat hoznának Debrecenből a csedregi betlehemesek


-A A+

Csütörtökön utaznak Debrecenben a csedregi betlehemesek az ott megrendezendő, immár 24. nemzetközi betlehemes találkozóra, amelyről az elmúlt években már számtalan díjat elhoztak.

Szemák Miklós görög-katolikus parókussal készülnek a megméretésre, amelyen az előzetes hírek szerint közel 30 csapat vesz részt elsősorban a környező országokból. Nem véletlen, hogy az erdélyi magyarságot a csedregiek képviselik, ami Debrecen közelségén túl azért is fontos, mert itt még elevenen élnek a Jézus születéséhez kapcsolódó népszokások, olyannyira, hogy a faluban és a vele egybenőtt községközpontban, Kökényesden szenteste és másnap most is négy-öt csapat járja a házakat, az Úr eljövetelét hirdetve. A jövő szempontjából biztató, hogy a betlehemes csoportok többségét gyermekek és fiatalok alkotják. Annak a tizenöt fős csapatnak a tagjai ,akik a Hajdúság fővárosába utaznak, jó pár évvel korábban kisiskolásként kezdték és szerették meg a mindenütt szívesen fogadott karácsonyi játékot.

Azért is fontos, hogy a háromkirályos betlehemes csoport inkább felnőttekből álljon, mert a többnapos verseny és vendégszereplés a gyermekeknek kiesést okozna az iskolából. Szemák parókus azt is elmondta a maszol.ro munkatársának, hogy a versenyt követően fellépnek Nyiregyházán, Oroson és természetesen a görög-katolikus kegytemplomáról messze híres Máriapócson, ahol mindig nagy érdeklődéssel várják a csedregieket.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X