Tiltakoznak a minimálbér-emelés miatt Háromszéken


-A A+

A minimálbér-emelési kötelezettségre panaszkodnak a háromszéki cégek, mutatott rá hétfői sajtótájékoztatóján Kelemen Tibor. A Kovászna megyei Munkaerő Ügynökség vezetője szerint a vállalkozók elpanaszolták neki, hogy amit a kormány az októberi 5 százalékos társadalombiztosítási adó csökkenéssel az alkalmazottaknál hagyott, azt most elveszi a januári minimálbér-emeléssel.

Mint ismert, 2015 januárjától a jelenlegi 900 lejes minimálbér 975 lejre emelkedik, majd júliustól 1050 lejre növekszik. Kelemen Tibor szerint a bérek emelkedésével is előre kell haladni, mert az Európai Unióban Románia kullog az fizetések tekintetében, ez pedig ahhoz vezet, hogy egyre többen keresnek külföldön állást.

Kovászna megyében jelenleg 5537 munkanélkülit tartanak nyilván, mutatott rá Kelemen Tibor, aki szerint ezek közül 1222 személy kap munkanélküli segélyt, a többi 4315 személy már régóta állástalan, ők a szociális segélyek miatt szerepelnek a munkanélküliek jegyzékében.

A régóta munkanélküli státusban lévő 4399 háromszéki 80 százaléka a kötelező tíz osztályt se végezte el, így szakképzetlen, további 17 százalékuk líceumot végzett és 3 százaléknak van egyetemi végzettsége, mutatott rá az igazgató. Hozzátette: idén 46 szakmai képzést szerveztek több mint 900 állástalannak, ezek 48 százaléka, azaz 404 személy el is tudott helyezkedni a frissen szerzett diplomájával.

Kelemen Tibor arra is rámutatott, hogy idén 443 frissen végzett fiatal igényelt munkanélküli segélyt. Közülük 67-en szakiskolák végzősei, 335-en líceumi végzősök és 41-en egyetemet végzettek. Ez is azt mutatja, hogy szakmai végzettséggel el lehet helyezkedni miközben a líceumi végzősök állnak sorba leginkább munkanélküli segélyért, mondta Kelemen Tibor.

Háromszéken novemberben 3950 aktív vállalkozást tartottak nyilván, amelyek 45.420 személyt foglalkoztatnak, a bruttó átlagbér 1388 lej volt az elmúlt hónapban. 








EZT OLVASTA MÁR?

X