Tíz üres ANL lakás van Sepsiszentgyörgyön


-A A+

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat év végére megtizedelte a lakáskiutalásra váró fiatal családok listáját. Tischler Ferenc alpolgármester portálunknak elmondta: a 90-es évektől kezdődően fogadták az Országos Lakásügynökség (ANL) által épített tömbház lakásokra az igényléseket, és mostanra 400-ra duzzadt az igénylők listája.

Sepsiszentgyörgyön az elmúlt esztendőkben közel 200 lakrészt épített a lakásügynökség, nem sikerült minden igénylést kielégíteni, és a letett igénylések is idejüket múlták, mutatott rá Tichler Ferenc, aki szerint az elmúlt időszakban minden érintettnek levelet küldtek, hogy frissítsék fel dossziéjukat.

A 400 családból viszont csak 40-en adtak le új dossziét, mivel sokaknak időközben rendeződött a lakhatási helyzete, vagy már nem felelnek meg az ANL lakások kiutalási feltételeinek. Tischler Ferenc szerint a 40 igénylőből közel 30 tesz eleget a követelményeknek, a többiek vagy túl idősek, vagy pedig nem teljesítik azt, hogy Sepsiszentgyörgyön élnek és itt is dolgoznak.

Az alpolgármester szerint jelenleg 10 üres ANL-s lakás van, amit az új lista első helyezettjeinek hamarosan kiutalnak, de várhatóan jövő évben újabb üresedések lesznek. Tapasztalat az, hogy a fiatal családok az első öt évben veszik igénybe a bérlakást, amikor kedvezményes, havi 75-150 lakbért kell fizetniük. Öt év után azonban több mint 500 lejre ugrik a lakbér, ezért kiköltöznek, és a szabadpiacon keresnek bérleményt.

Tichler Ferenc szerint a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által létrehozott lakásépítő alapból idén öt lakóház építését kezdték el Sugásfürdő fele a Borvíz utca végében, ezeket jövő esztendőben fejezik be. Az önkormányzat a saját lakásépítő alap létrehozásával szeretné felpörgetni a néhány évvel ezelőtt meghirdetett „Gyere haza” programot, amely a gazdasági válság, és a bankhitelek szigorítása miatt nem hozta meg a remélt eredményeket.

Tervek szerint évente öt lakóházat építenek a Borvíz utcai telekre, így a következő években legalább húsz magánház épülhet meg. Az építkezés zajlik, a bérbeadás módszertanát még nem dolgozta ki az önkormányzat. 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X