Magyarországi segítséggel érettségizhetnek a székely diákok


-A A+

A magyarországi Nemzetstratégiai Kutatóintézet érettségire felkészítő programot indított Székelyföldön – tájékoztatott az MTI.

Az eddig legtöbb nehézséget okozó tantárgyakból, elsősorban román nyelv és irodalomból készíti fel az érettségire a székelyföldi magyar fiatalokat az a program, amelyet a magyarországi Nemzetstratégiai Kutatóintézet és partnerei indítottak útjára hétfőn Székelyudvarhelyen.

A program keretében 850 székelyföldi magyar végzős diák vehet részt ingyenesen a tanév végéig tartandó érettségi felkészítőkön. Az iskolások mintegy kétharmada román nyelvből és irodalomból, harmadrésze pedig matematikából igényelte a segítséget.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a sajtótájékoztató után az MTI-nek elmondta, Székelyföldön évek óta 50 százalék körüli a sikeres érettségizők aránya, és a legtöbben a román nyelv és irodalom vizsgán buknak meg. „Az általunk támogatott program éppen a legnagyobb nehézséget okozó akadályok leküzdését segíti” - fogalmazott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

Segítség és kutatás is egyben

Szász Jenő szerint a rossz érettségi eredmények azt is jelzik, hogy a román állam „olyannyira erőlteti a román nyelv és irodalom megismerését, és olyan tárgyi tudást követel”, amelyet a kisebbségben élő fiatalok csak nehezen szerezhetnek meg. Hozzátette, a kialakult helyzet minden bizonnyal a fiatalok és a szülők kifogásolható hozzáállásán és a pedagógusok nem mindig lelkiismeretes munkáján is múlik.

Az elnök azért tartotta a Nemzetstratégiai Kutatóintézet illetékességi körébe tartozónak a diákok felkészítését, mert az intézet a humánerőforrás-gazdálkodást tekinti legfontosabb küldetésének. „Valamennyi gazdasági és természeti erőforrásnál nagyobb kincs a magyar kultúrkörhöz tartozó ember” - jelentette ki Szász Jenő.

Az MTI kérdésére elmondta, a programot hozzávetőleg 24 millió forinttal támogatja a kutatóintézet. A képzés során szerzett információkból a kutatóintézet olyan tudományos alapon nyugvó következtetéseket akar levonni, amelyek később az oktatásban hasznosíthatók, miközben gyakorlati segítséget nyújt a székelyföldi fiatal végzősöknek.

A programot Udvarhelyszéken a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája (MÜTF) oktatási központja, Csíkszéken és Gyergyószéken a csíkszeredai Fidelitas Egyesület, Háromszéken pedig a sepsiszentgyörgyi Amőba Alapítvány bonyolítja le. Amint a tájékoztatón elhangzott, a programot az MÜTF indította el két évvel ezelőtt 50 diákkal. Az elmúlt tanévben már 400 diák vett részt benne, és több mint 80 százalékuk tett sikeres érettségi vizsgát.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X