Balesetveszélyesek a járdák Marosásárhelyen


-A A+

Annak ellenére, hogy törvény, illetve önkormányzati határozat is létezik a kötelező járdatakarításra, Marosvásárhelyen sok a mulasztás, a tulajdonosok hiányosan végzik, vagy teljesen elhanyagolják kötelezettségeiket.

A Tudor lakótelepen az egyik élelmiszerbolt előtti parkolóban csúszott el B.T, aki a balesetet követően segítséget hívott. Még aznap megműtötték, járnia nem tud, egyelőre begipszelt lábbal fekszik a fiatal nő, aki most azt tanácsolja, mindenki figyeljen a lába elé, vigyázzon hová lép, kerülje a havas, jeges járdákat, tereket.

Ilyenkor télen, amikor a jégréteget még a frissen hullott hó is eltakarja, nem csak az idősek, de az életerős fiatal emberek számára is veszélyesek a takarítatlan járdák. A marosvásárhelyi önkormányzat 2008-ban hozott határozata szerint azok a cégek, illetve magánszemélyek, akiknek kötelessége lenne a járdatakarítás, 100 és 500 lej között bírságolhatók, ha nem végzik el feladatukat.

A balesetet szenvedett személyek be is perelhetik ezeket a cégeket, intézményeket, illetve a magánszemélyeket, ám ez sok herce-hurcával járhat, a törött lábbal, zúzott bokával kezelésre szorulóknak a legtöbbször meg sem fordul a fejükben ez a lehetőség.

Annak ellenére, hogy a helyi rendőrség figyelmezteti a mulasztókat és ha ez eredménytelen, bírságol, nem tapasztalható nagy változás. Azokban a lakónegyedekben, ahol a járdák szélesek és a tömbházaktól távol esnek, a hótalanítást senki nem tartja kötelezőnek.

„A takarítónő minden reggel lesepri a bejárat előtti lépcsőt és a közvetlen közlében levő járdát, de az utcára már nem küldhetjük ki, az nem hozzánk tartozik” – mondta az egyik lakótársulási hivatalnok. A lakatl házak előtt évek óta senki nem takarítja a járdát, egy-egy nagyobb hóesés után a járókelők taposnak ösvényt, illetve ahol rendszeresen gépkocsik parkolnak és nagy az összevisszaság, szintén takarítatlanul marad a gyalogjáró. 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X