MOGYE: chartába foglalták a magyar tagozatot


-A A+

Beírta a magyar tagozatot a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) működését szabályozó chartába az intézmény szenátusa. Az intézkedés részét képezte annak a román-magyar rendezési tervnek, amelyről a kormány közvetítésével egyeztek meg az évek óta szembenálló felek.1024 MOGYE

Teljesült a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) belüli román-magyar rendezési terv első három pontja – nyilatkozta Szilágyi Tibor, az intézmény egy hete kinevezett magyar rektorhelyettese. Elmondta, a szeptember 21-én elfogadott hétpontos megegyezés teljesítése azzal kezdődött, hogy az egyetem szenátusa beírta az intézmény működését szabályozó chartába a magyar tagozatot. Ezt követően módosították az egyetem választási szabályzatát, amely immár kimondja, hogy a magyar tagozat maga választja meg vezetőit.

A magyar oktatók a múlt hét elején tartották meg belső választásaikat, a szenátus pedig múlt szerdán beiktatta a magyar tagozat által jelölt Szilágyi Tibort a rektorhelyettesi tisztségbe. A törvény értelmében a magyar tagozatnak formailag három jelöltet kellett nevesítenie a rektorhelyettesi tisztségbe, de az egyetem vezetése azt a jelöltet nevezte ki, akit a magyar oktatók megválasztottak. A magyar rektorhelyettes mellett az egyetem orvosi és gyógyszerészeti karán is kinevezték a magyar dékánhelyettest.

Szilágyi szerint az eddigi megvalósítással sikerült kimozdulni a holtpontról, belefoglalták az egyetem chartájába a magyar kar létét is, ugyanakkor módosult a választási szabályzat is, ezt követően a magyar oktatók maguk jelölhetik és választhatják meg képviselőiket az egyetem szenátusába és a kari tanácsokba.1024Szilagyi Tibor

A magyar kar vezetője ezek után beleszólhat abba, hogy milyen állásokat hirdessenek meg aszerint, hogy a karon milyen tanárokra, oktatókra van a legnagyobb igény. „Ami ezután következik, az sokkal nehezebb és munkaigényesebb” – mondta a maszol.ro-nak a rektorhelyettes. Rámutatott: az oktatói utánpótlás nem csak a románokon múlik, hanem azon is, hogy a magyar kar mennyire képes alkalmazkodni, rugalmasan kezelni a lehetőségeket, illetve, hogy mit tesz lehetővé a törvény.

A feladatok között szerepel a lehetséges oktatók számbavétele, hogy kiket lehetne előléptetni, melyek a törvényes lehetőségek a magyarországi vendégtanárok meghívására, hiszen köztudott, hogy túl kevés a magyar oktató az egyetemen. Az is a megvalósítandó célok közt van, hogy a frissen végzett, egyetemi pályára készülőknek utat nyissanak a fejlődésre és az előrelépésre, általuk biztosíthatják az utánpótlást - tette hozzá az elöljáró.

A MOGYE-n 2011-ben alakult ki éles konfliktus az egyetem román vezetése és magyar tagozata között amiatt, hogy az egyetem vezetősége az intézményi autonómiára hivatkozva nem volt hajlandó életbe léptetni a 2011-ben hatályba lépett oktatási törvény magyar szempontból fontos előírásait. A konfliktus kezelési kísérlete 2012 májusában a jobboldali Ungureanu-kormány bukásához vezetett. 2012 szeptember 21-én Victor Ponta miniszterelnök jelenlétében kezdődtek meg az egyetem vezetői és magyar oktatói közötti tárgyalások. Az ezek eredményeként létrejött hétpontos megállapodást Ecaterina Andronescu oktatási tárcavezető is aláírta.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X