Májustól már behajtható a külföldi közlekedési bírság


-A A+

Május 6-ig a román állam létrehozza azokat az intézményeket és kidolgozza azokat az eljárásokat, amelyek révén nem ússzák meg többé a bírság kifizetését az Európai Unió országaiban közlekedési szabálysértést elkövető romániai gépkocsivezetők.

Ez a dátum a szabálysértési büntetések határokon átnyúló behajtását szolgáló új irányelv gyakorlatba ültetésének határideje a tagállamok számára. A direktívát március 2-án hagyták jóvá az EU-csúcson az uniós állam- és kormányfők. Gyakorlatba ültetésére csak az Egyesült Királyság, Írország és Dánia kapott kétéves haladékot.

Az irányelv értelmében az európai uniós országoknak kötelességük lesz kiadni egy másik EU-tagállam részére azoknak az autósoknak az adatait, akik szabálysértést követnek el külföldön.

Az adatmegosztás a következő nyolc, a közúti közlekedés biztonságát súlyosan veszélyeztető szabálysértésre vonatkozik: sebességhatár-túllépés, a biztonsági öv használatának elmulasztása, a piros jelzésen való áthaladás, ittas járművezetés, kábítószer hatása alatt történő járművezetés, a bukósisak viselésének elmulasztása, tiltott sávban közlekedés, valamint mobiltelefon vagy más kommunikációs eszköz vezetés közbeni jogszerűtlen használata.  

Így ha egy román állampolgár e szabálysértések közül valamelyiket elköveti például Magyarországon, akkor a magyar hatóságok lekérhetik az illető adatait Románia nyilvántartásából, és eljárhatnak vele szemben. A kipostázott büntetést magyar jogszabályok alapján, a Magyarországon érvényes díjszabás alapján kell megfizetni. A bírság behajtásáról a román állam gondoskodik majd.

Késlekedett az alkalmazása

Az Európai Tanács honlapja emlékeztet: az EU-ban eddig is hatályban volt olyan irányelv, amely a közúti szabálysértésekre vonatkozó információk megosztásáról szól. Ezt 2011-ben fogadták el, jogalapként a rendőrségi együttműködést megjelölve. A rendőrségi együttműködéssel kapcsolatos különleges álláspontja okán az Egyesült Királyság, Írország és Dánia nem vett részt az irányelv elfogadásában.  

Mivel a Bíróság 2014. május 6-án megállapította, hogy az irányelv helyes jogalapja a közlekedés, új irányelv elfogadása vált szükségessé. A régi irányelvet a Bíróság megsemmisítette, és elrendelte, hogy egy éven belül új jogi aktust fogadjanak el.  

 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X