Önkritikát gyakorolt a WHO az ebola kezelésével kapcsolatban


-A A+

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy nyilatkozatban elismerte, hogy a tavaly kezdődött nyugat-afrikai ebolajárvány kezelésében több hibát követett el és egyúttal reformokat helyezett kilátásba.

A nyilatkozat szerint - amelyet a Reuters brit hírügynökség ismertetett - a szervezet maga is úgy értékeli, hogy a járványra adott első reakciója lassú és elégtelen volt, és nem tekinthető kielégítőnek az sem, ahogyan felhívta a világ figyelmét a helyzet súlyosságára. A WHO nyolc pontban foglalta össze azokat a tanulságokat, amelyeket a járvány kezeléséből vont le. A szervezet egyebek között azt állapította meg, hogy javítani kell az országok közötti információmegosztást, valamint a járványokkal kapcsolatos kommunikációt és tisztázni kell a felelősségi köröket is.

Az Egészségügyi Világszervezetnél szükségesnek látott reformokról a tagországok januárban határozatot fogadtak el. Ezek közé tartozik egy gyorsreagálású szakértői csoport kialakítása, egy pénzalap létrehozása előre nem látott események gyors kezelhetősége érdekében, a szabályozás szigorítása és az átláthatóság növelése is.

Ez volt a legsúlyosabb ebolajárvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór terjedése tavaly februárban kezdődött, elsősorban Guineát, Sierra Leonét és Libériát sújtotta. Több mint 25 ezren betegedtek meg, több mint 10 ezren meg is haltak közülük.








EZT OLVASTA MÁR?

X