Kolozsvár nem fog aludni a nyári napforduló éjszakáján


-A A+

A Kolozsvár sosem alszik című program szabadtéri előadásokkal készül a nyári napfordulóra: a június 20-ról 21-re virradó éjszaka óráiban szabadtéri előadást mutat be Kolozsvár két meghatározó kulturális intézménye, a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a kolozsvári Nemzeti Színház. A Kolozsvár Sosem Alszik projekt az Európai Ifjúsági Főváros 2015 része.

A román Nemzeti Színház történetében a Kolozsvár sosem alszik elsőként teremt lehetőséget szabadtéri előadás bemutatására. „Az idei év legrövidebb éjszakáján egy-egy előadást tekinthetnek meg az érdeklődők a Nemzeti Színház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház részéről, mindkettő adaptált a szabadtéri lehetőségekhez. Gesztusértékű ez a produkció a kulturális intézmények részéről, amellyel nyitnak a közösség és a fiatalok fele” – mondta Alexandra Mihali programigazgató. A bemutatásra kerülő előadásokról májusban tudunk meg többet, helyszínként a város Főtere szolgál majd.

Pár nap múlva lejár a Kolozsvár sosem alszik pályázati kiírása, amely civil kezdeményezések vagy kulturális intézmények projektjeinek megvalósítására nyújt anyagi támogatást – a kiírás Kolozsvár Polgármesteri Hivatalának facebook-oldalán illetve az Európa Ifjúsági Főváros weblapján is megtalálható. Azok, akik ötleteikkel hozzájárulnának a rendezvény pörgéséhez és sokszínűségéhez, május 8-ig benyújthatják pályázataikat a Polgármesteri Hivatalba. A programjavaslatok az alábbi műfajok közé tartozhatnak: vizuális művészetek, zene-, tánc-, filmművészet és színház. Az elbírálók az interaktív és multikulturális jellegű projekteket részesítik előnyben.

A június 20-ról 21-re virradó éjszaka 15 órájában több mint 40 kulturális rendezvényt biztosítanak a szervezők. A Kolozsvár sosem alszik rendezvény egy „fehér éjszaka” lesz, és a kulturális események fontosságára hívja fel a figyelmet, szabadtéri és egyéb alternatív, szokatlan helyszínekre tervezi programjait. A koncepció alapjául szolgál a város egyedisége, ami a többszínűségéből, kulturális kavalkádokból és a szabadidős tevékenységek sokaságából adódik. A rendezvény ugyanakkor alkalmat nyújt arra, hogy Kolozsvár kulturális jellegéért felelős személyek és intézmények találkozzanak.

Továbbá az éjszaka alatt sor kerül a Városi Tanács rendkívüli ülésére valamilyen szokatlan helyszínen, Románia eddigi legnagyobb kocsmatúrájára, városi piknikre, sport tevékenységekre, valamint egész éjszakai tömegközlekedést biztosítanak és a város különböző pontjaiban utcai bárokat állítanak fel.

 A program weblapja is hamarosan beindul, addig is a Facebook oldalon lehet követni a friss híreket.

A Kolozsvár sosem alszik programot a SHARE Föderáció koordinálja a Kolozsvár 2015 Európai Ifjúsági Fővárosa projekt keretén belül.

 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X