Mit és mennyit eszünk manapság? (INFOGRAFIKA)


-A A+

Ötven év alatt sokat változott az emberiség élelmiszerfogyasztás-kultúrája, a napi kalóriabevétel is jelentősen nőtt. A National Geographic felméréséből kiderül, mit ettünk ötven éve, és mit fogyasztunk manapság.

Mint az az alábbi infografikából kiderül, az elmúlt ötven évben 2194 napi kalóriaadagról 2870-re nőtt a világban mért átlag. Igaz azonban, hogy az Amerika Egyesült Államok lakossága már 1961-ben napi 2882 kalóriát fogyasztott, 2011-ben pedig 3641-et, ezt azonban ellensúlyozzák a szegény országok.

 

Mint látható, a gabonafélék fogyasztott aránya nem csökkent jelentősen, a cukor és zsír 16-ról 20 százalékra ugrott. Ez ismét változó a különböző országokban: a 2011-es mérések szerint az USA étrendjének mindössze 22 százalékát teszik ki a gabonafélék, cukrot és zsírt azonban hatalmas arányban (37 százalék) fogyasztanak. Kínában ez mindössze 11 százalék, a gabonafélék aránya 47 százalék. Észak-Koreában – a sejtések szerint a napi kalóriabevétel 2013, a gabonafélék aránya pedig 63 százalék, a húsbevételé 6.

Jobban lebontva a kategóriákat a következő képet kapjuk:

 

Mint látható, a búza és a növényi olajok közel harmadát teszik ki az étrendünknek, meglepő módon pedig alig 3-3 százalékot jelent a zöldség és gyümölcs. Globálisan mérve – tehát a helyenkénti fogyasztási szokásokat nem reprezentálva – a disznóhús dominál, baromfit jóval kevesebbet, marhahúst alig és tengeri ételeket alig teszünk a tányérra.

Címlapi fotónk forrása: hamodia.com








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X