Bihar megyei érettségi botrány: nem hagyják magukat a szülők


-A A+

A bírósághoz fordulnak annak a 108 vaskhosziklási diáknak a szülei, akiket kizártak az érettségiről az Unirea Szakközépiskolában történt csalások miatt.

A szülők előbb írásbeli panasszal fordultak a Bihar Megyei Főtanfelügyelőséghez. Ebben kifejtik, hogy igazságtalannak tartják a döntést. Többek között azt kifogásolják, hogy a diákok kizárásáról az eredmények kifüggesztésekor döntött ugyanaz a vaskohsziklási érettségiztető bizottság, amely az érettségi lejártával jegyzőkönyvbe vette, hogy a vizsgák rendben zajlottak.

A szülők emlékeztetnek arra, hogy a szabályok szerint a diákot azonnal ki kell zárni a vizsgáról, ha csaláson érik tetten. Mint ismert, a minisztériumi vizsgálóbizottság a kamerák felvételei alapján arra a következtetésre jutott, hogy a vashkosziklási iskolában egymásról másoltak a diákok. A szülők szerint ezért a felügyelőtanárok a felelősek, mert a csalást lehetővé tették. Ráadásul még a kizárásról szóló jegyzőkönyvek másolatát sem kapták meg – írják panaszukban.

Többen azt nem értik, miért kell a gyermeküknek szenvedni amiatt, hogy diáktársai róla másoltak. „Az én lányomnak nagyon jó jegyei voltak a középiskolában. Nem tehet arról, hogy társai róla másoltak. Nem is tudta, hogy ez történik” – nyilatkozta az egyik szülő a voceatransilvaniei.ro-nak.

Panaszukat a szülők képviselői szerdán szerették volna átadni a főtanfelügyelőnek, aki azonban nem tartózkodott az intézményben. Ezért egy nagyváradi ügyvéd, Kolozsi Árpád irodáját keresték fel, mert szándékukban áll bíróságon kiharcolni igazukat. Kolozsi a portálnak elmondta, felvállalja az ügyet, mert szerinte elegendő bizonyíték van arra, hogy a diákok kizárása átláthatatlan módon történt.








EZT OLVASTA MÁR?

X