Nagybánya polgármestere ismét megmutatta a romáknak: lerombolta házaikat


-A A+

Bár az Országos Diszkriminációellenes Tanács 2013-ban diszkrimináció miatt „elítélte” Cătălin Cherecheș polgármestert a nagybányai fal ügyében, ez nem állította meg az elöljárót, hogy további intézkedéseket tegyen a romák ellen: a napokban 15 rögtönzött házat romboltatott le a város határában.

Mint arról már korábban beszámoltunk, Cătălin Cherecheș egy közel kétméteres falat építtetett Nagybányán a Horea utcában levő, zömében romák lakta tömbházak és a városból kivezető út közé, az Amnesty International szerint így gettósítva és alázva meg az ott élő közösséget.

A mostani intézkedést a városháza azzal magyarázza, hogy a házakat illegálisan építették fel olyan romák, akik más településekről érkeztek. A hivatal két évvel ezelőtt jelentette be, hogy „megtisztítja” a város tereit a „törvénytelenül kisajátítóktól”.

A Pirită nevű környéken gondok vannak a törvények betartásával, Nagybányán pedig függetlenül attól, hogy a kisebbséghez vagy a többséghez tartozol, be kell tartanod a törvényeket - magyarázta az Agerpresnek Cătălin Cherecheş. Hozzátette, senki sem építhet engedély nélkül házat, kalyibát, sátrat, sem a város szélén, sem a város közepén.

Az elöljárót az is zavarja, hogy a Pirită környéken élők lovas szekerekkel közlekednek a város központjában.

A helyi rendőrség vezetője, Gheorghe Perian úgy tájékoztatott, hogy a lerombolt 15 házban 22 felnőtt és 5 gyermek lakott. A városháza nem biztosít nekik lakást, arra kérték őket, hogy menjenek vissza oda, ahonnan jöttek. A rendőrség naponta ellenőrzi a város szélén élőket, hogy megállítsa a törvénytelen építkezéseket és az „illegális térfoglalást”.








EZT OLVASTA MÁR?

X