Háromszéken és Sepsiszentgyörgyön rengeteg a beruházás


-A A+

Sepsiszentgyörgyön több infrastrukturális beruházás történt másfél év alatt, mint az elmúlt 50 évben együttvéve, nyilatkozta Antal Árpád, aki szerint polgármesteri mandátuma elmúlt hét évében a város utcáinak több mint felében végeztek valamilyen munkát. Sepsiszentgyörgy polgármestere hozzátette: tisztában van azzal, hogy a városban zajló munkálatok miatt sokan szidják őt, hiszen több helyszínen egyszerre zajlanak a munkálatok.

Ennek oka az, hogy idén december végéig nemcsak be kell fejezni az uniós pályázatokból finanszírozott korszerűsítéseket, hanem azokat el is kell számolni. A városvezető szerint több tízmillió eurós beruházások zajlanak Sepsiszentgyörgyön, amit saját költségvetésből 50 év alatt sem tudtak volna megvalósítani.

Antal Árpád rámutatott: nemsokára befejeződnek a nagy felfordulással járó munkálatok, és a következő évtizedekben legalább a vízhálózattal nem lesz gond. A víz és csatornázási munkálatokból kevés van még hátra, így felfordulás várható az állomási hídtól a Gyöngyvirág utcáig, illetve a Csíki utca végén az Oltmező utca irányába, illetve a Grigore Bălan utcát kell átvágni az Olt utcánál.

A városközponti Kórház, Gábor Áron, Kossuth Lajos és Váradi József utcák korszerűsítése hamarosan befejeződnek, de folytatódnak az építkezések a Kisstadionnál, a volt Művész mozi épületénél, és elkezdték a színház homlokzatának a felújítását, és jó ütemben épül a város főtere is.

Hitelből korszerűsítenek Háromszéki utakat

A Kovászna megyei önkormányzat 15 millió lej értékű hitelből korszerűsít két fontos útszakaszt. A banki hitelt valójában már 2012-ben leszerződte Kovászna Megye Tanácsa a CEC Bankkal. Az eredeti cél szerint 15 millió lejből finanszírozták volna a megyei hulladéklerakó építését illetve a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház rehabilitálását célzó pályázatokat.

A saját költségvetésből kifizettet előfinanszírozás miatt a leszerződött hitelt nem kellett lehívni, így a hitelt most átütemezték és útfelújításra költik. Az összeg egy részét, 10 millió lejt a Maksa-Lécfalva-Várhegy útszakasz korszerűsítésére fordítják, a más részét, 5 millió lejt pedig a Sepsiszentgyörgy-Illyefalva-Brassó megyehatár közötti útszakasz javítására fordítják. A két útszakasz teljes felújításához közel 30 millió lejre lesz szükség, a fennmaradó részt a jövő évi költségvetésből pótolják.

Tamás Sándor megyei tanácselnök szerint az év elején vállalt 100 kilométernyi útból már 65 kilométeren öntöttek összefüggő aszfaltszőnyeget. "Ilyen mértékű útfeljavításra az elmúlt 25-30 évben nem volt példa. Háromszéken a 267 km megyei útból 67 km jó minőségű. A 200 km rossz útból 100 km utat az idén leaszfaltozunk. A többit jövőben folytatjuk." - mondta Tamás Sándor








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X