Tánczos: az erdőőrség nem elegendő a falopások megfékezésére


-A A+

„Az illegális erdőirtások megelőzésére és megállítására nem egy újabb ellenőrző testület létrehozása a legjobb megoldás” – hangsúlyozta Tánczos Barna, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, miután a felsőház kedden elfogadta az erdőőrség létrehozására vonatkozó törvénytervezetet.

A politikus hozzátette, az RMDSZ szenátusi frakciója ugyan nem szavazott a rendelet ellen, de a plénumban nyomatékosították: naiv, aki azt hiszi, hogy egy újabb intézménnyel és további tíz-húsz-száz ellenőrrel meg lehet állítani egy olyan folyamatot, amely a jelek szerint az egész országban elharapózott.

Tánczos szerint az egyetlen hatékony megoldást a feketepiac felszámolására az jelentené, ha sokkal szigorúbban ellenőriznénk azokat, akik lopott fát vásárolnak fel. Ha fel tudnánk számolni a feketepiacot éltető fafeldolgozó egységeket, óriási mértékben visszaesne a falopások száma Romániában.

A politikus elmondta, erre a legjobb megoldás egy olyan informatikai rendszer bevezetése lenne, amelynek használatát a környezetvédelmi minisztérium minden primer fafeldolgozással foglalkozó cég számára kötelezővé tenné. „Egy online, folyamatosan frissített rendszer átláthatóbbá, könnyebben ellenőrizhetővé tenné a fa értékesítési- és feldolgozási hálózatát, arról nem is beszélve, hogy ennek kidolgozása és bevezetése kisebb erőfeszítésbe kerülne, és jóval kevesebb kiadással járna, mint egy több ezer eurós támogatást igénylő testület létrehozása” – idézte Tánczos Barnát szerdán az RMDSZ hírlevele.
EZT OLVASTA MÁR?

X