Románia nem dicsekedhet a vécék világnapján


-A A+

Románia lakosságának több mint egyötöde nem rendelkezik „biztonságos, privát” vécével. Ez az adat az országot a dél-amerikai Suriname és Vietnám társaságába sorolja nemzetközi szinten – derült ki a vécé világnapja alkalmából készült felmérésből.

Románia fejlett országok közt hátulról a harmadik helyezést érte el a civilizált vécével való ellátottság világranglistáján: mindössze Oroszország és a Moldovai Köztársaság áll rosszabbul nálunk, és az előttünk járó Bulgária is jelentősen meghalad a 14 százalékával. Románia lakosságának 20,9 százaléka egyébként 4,5 millió embert jelent, ez szinte eljelentéktelenedik az oroszok 40 milliója (27,8 százalék) mellett.

Magyarország élen jár ezena  téren: lakossága mindössze két százalékának nincs civilizált vécéjei, ezzel pedig ha hajszállal is, de Hollandia és Finnország előtt jár.

A lista végén – amelyben szerepel jón éhány begyűjtött adatok nélküli ország – Dél-Szudán, áll 93,3 százalékkal, előtte Niger, Togo, Madagaszkár stb. Ausztrália, Grönland, Izrael, Japán, Dél-Korea, az Egyesült Államok egyáltalán nem küzd hasonló problémákkal.

Világnapot ülünk

November 19-e egyébként a vécék világnapja 2013 óta. Ebben az évben szavazta meg a világnapról szóló szingapúri javaslatot az ENSZ, a közgyűlés 193 tagja pedig igennel szavazott.

”Biztos vagyok abban, hogy nagy lesz a derültség, ha megjelenik a hír, hogy az ENSZ vécévilágnapot hirdetett. De mindez megéri, ha a sajtó arról is tudósít, hogy világszerte még mindig 2,5 milliárd ember él megfelelő higiénia nélkül, 1,1 milliárd pedig a természetben végzi el a dolgát” – mondta a szingapúri küldöttséget vezető Mark Neo a szavazás előtt. Az ENSZ millenniumi céljai között szerepelt, hogy a világon minden ember használhasson tiszta vécét, de eddig csak kevés előrelépés történt – írja az atv.hu.








EZT OLVASTA MÁR?

X