Törvénytelenül váltották le Bondor István hargitai főtanfelügyelőt


-A A+

A Legfelsőbb Ítélő és Semmítőszék jogerős ítéletben mondta ki: törvénytelenül távolították el 2009-ben Bondor Istvánt a Hargita megyei fő-tanfelügyelői tisztségből.

A Hargita népe napilap szerint Bondor Istvánnak a napokban kézbesítették a legfelsőbb bíróság november 2-án hozott ítéletét, amelyben a bírák eltörölték azt a 2009. május 6-án hozott miniszteri rendeletet, amellyel a volt főtanfelügyelőt eltávolították tisztségéből.

A bíróság anyagi kártérítést is ítélt a panaszos javára, elutasította azonban a volt főtanfelügyelő erkölcsi kártérítési igényét.bondori

Bondor Istvánt abban az időszakban váltották le a megyei tanfelügyelőség éléről, amikor a Demokrata-Liberális Párt és a Szociáldemokrata Párt nagykoalíciója kormányzott.

A magyar közösség felháborodását váltotta ki, hogy 85 százalékban magyar lakta székelyföldi megyében olyan oktatót neveztek ki utódjául, aki nem beszélte a magyar nyelvet.

A nagykoalíció felbomlása után 2009 decemberében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is kormányra került, és orvosolta a helyzetet. Azóta kétszer is vezetőváltás történt a tanfelügyelőségen, az intézményt jelenleg Bartolf Hedwig vezeti.

"2010-ben lejárt a menedzseri szerződésem, nyugdíjas vagyok, természetesen nem áll szándékomban visszatérni a tanfelügyelőségre" – nyilatkozta a számára igazságot szolgáltató ítélet után a Hargita népének Bondor István.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X