Kolozsvári műemlékrombolás: szakemberek bevonását kezdeményezi Horváth Anna


-A A+

Műemlékvédelmi szakemberek és civil szervezetek szélesebb körű bevonását kezdeményezi Horváth Anna, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere a városban közveszélyesnek minősített épületek meglazult elemeinek eltávolítása ügyében – olvasható a Maszolnak eljuttatott közleményében.

Mint írja, sajnálattal értesült arról, hogy néhány napos külföldi tartózkodása ideje alatt Kolozsvár belvárosában megfelelő szakfelügyelet nélkül távolítják el a meglazult épületrészeket a közveszélyesnek minősített épületekről. "Mivel úgy tűnik, hogy a hatóságok által balesetveszélyesnek minősített épületek omlásveszélyt jelentő elemeinek eltávolításában a Kolozs Megyei Műemlékvédelmi Igazgatóság szakértői nem teljesítették az erre vonatkozó törvényes kötelezettségüket, szükségesnek látom az örökségvédelmi civil szervezetek és szakértők segítségét kérni a beavatkozási munkálatok felügyeletébe" – fogalmaz az alpolgármester.

Horváth Anna ugyanakkor figyelmeztet: Kolozsvár belvárosában az elmúlt időben több alkalommal is balesetveszélyt okoztak a leromlott állapotú ingatlanokról hulló vakolatdarabok és díszítőelemek, ezért fontos szem előtt tartani a járókelők biztonságát. Ugyanakkor a civil és szakmai szervezetek szélesebb körű bevonását indítványoza a balesetek megelőzését célzó akcióba, amely által biztosítható az érintett épületek utólagos restaurálása, az eltávolított faldíszek eredeti helyükre való visszahelyezése.

Emelett közlése szerint az alpolgármester a jövő hét elejére tanácskozást kezdeményez mindazon törvénymódósítási javaslatok összegzése céljából, amelyek hozzájárulhatnak, az ügyben megszólaló valamennyi szakértő által elismert törvénykezési hiányosságok kiküszöböléséhez.

Leálltak a csonkításokkal

Mint szerdán megírtuk, hétfőtől a városháza alkalmazottai épületről épületre járva távolították el a Kolozsvár arculatát meghatározó ingatlanok meglazult díszítőelemeit. Az akciót Emil Boc polgármester rendelte el, miután az elmúlt napokban járókelőket sebesítettek meg a lehulló épületdarabok. Ekkor Hegedüs Csilla műemlékvédelmi szakember Kolozsvár történelmi épületeinek szakszerű, átgondolt felújítását követelte. 

Csütörtökön végül Vlad Alexandrescu művelődésügyi miniszter elrendelte a veszélyesnek ítélt belvárosi épületek megcsonkításának leállítását. A történtek kapcsán Guttmann Szabolcs építész a Maszolnak elmondta: Kolozsvár a műemlékvédelem rossz példája.








EZT OLVASTA MÁR?

X