Szigorítanak a jobbkormányos autók közlekedésén


-A A+

További gépkocsivezetői oktatásra kell járjon az a személy, aki jobbkormányos autót akar Romániában vezetni – áll egy a szenátus előtt levő törvénytervezetben. A tervezet kötelezővé tenné a megfelelő visszapillantó-rendszer felszerelését is.

A előterjesztés szerint a jobbkormányos gépkocsik vezetéséhez szükséges tanfolyam összesen legkevesebb húsz óra hosszú kell legyen. A jogszabály csak azokra vonatkozik, akik a Romániában megszokott bal oldali kormánnyal tanultak meg vezetni.

Amennyiben a tervezetet a jelenlegi formában megszavazzák, a hatóságok a gépkocsi forgalmi engedélyét is bevonhatják, amennyiben a sofőr nem tesz eleget a törvény megkövetelte előírásoknak.

Romániában elterjedtek a jobbkormányos gépkocsik, mivel az itthon használatos balkormányosoknál jóval olcsóbban lehet megvásárolni. A hatóságok egyelőre nem foglalkoztak a jobbkormányos autók okozta veszélyekkel: egyrészt a fényszórók beállítása nem megfelelő, másrészt visszapillantók nem a hazai utakra vannak beállítva, mindezek mellett pedig előzéskor nagyon ki kell húzni az ellenkező sávra ahhoz, hogy a sofőr lásson is előre. Hatósági becslések szerint jobbkormányos autó balesetekor az esetek szinte mindegyikében ezen autók sofőrje tehető felelőssé.  








EZT OLVASTA MÁR?

X