Saját mérései alapján kapott környezetvédelmi engedélyt az Azomureș?


-A A+

Saját mérései alapján kapott környezetvédelmi engedélyt az Azomureș vegyipari kombinát - állítja Soós Zoltán, Marosvásárhely városi tanácsosa, polgármesterjelölt. Soós azt követően jutott erre a következtetésre, hogy kérvényben kért tájékoztatást a Maros megyei környezetvédelmi hivataltól a kombinát engedélyéről.

A városi tanácsos közleményben számolt be arról, hogy érdeklődésére a szakhatóság "két oldalas magyarázkodásban" adta a tudtára: a hivatalnak nincs bevizsgált felszerelése a károsanyag-kibocsátások mérésére, így a gyár negyedévenként jelentette a saját berendezésével mért eredményeket.

"Hozzátették, hogy a STAS 12574/1987-es szabványnak megfelelően a hivatal is rendszeresen mérte (mobil – vagyis autóba szerelt mérőegységgel) az ammónia-kibocsátást. Ennek viszont idéntől már az európai Unió nem szab felső határt, tehát egy értelmetlen művelet" - olvasható a közleményben.

"Fontosnak tartom a munkahelyek megőrzését, de ugyanakkor fontos az alkotmányos jogunk a tiszta környezethez. Az állami hivatalok impotenciáját látva, akik nem tudják, és nem akarják a vegyikombinát működését reálisan követni, fontosnak tartjuk, hogy az üzem további garanciákat adjon az újabb környezetvédelmi berendezések beszerzéséhez. A tények bizonyítják, hogy a jelenlegi városvezető nem törődik a lakosok egészségével, ugyanis még mindig nem vásárolta meg a tanácsi határozatban kért, a légszennyezés mérésére szükséges berendezéseket" - magyarázta a polgármesterjelölt.

A Nép Ügyvédjének szeme a műtrágyagyáron?

A Nép Ügyvédje továbbra is figyelemmel kíséri, hogy a műtrágyagyár betartja-e a környezetszennyezés megelőzésére vonatkozó törvényes előírásokat – olvasható az állampolgárok jogait védő hivatal közleményében.

Matei Vîrtosu, a hivatal szóvivője január végi közleményében úgy tájékoztatott, kivizsgálást indítottak az ügyben azt követően, hogy 2015 júliusáig számtalan állampolgár fordult a Nép Ügyvédjéhez az Azomureș miatt. Az állampolgárok szerint a gyár az egészségükre káros anyagokat bocsát ki a levegőbe.

A Maros megyei környezetvédelmi őrség felügyelőségének 2015-ös mérései alátámasztották, hogy egyebek mellett a megengedett maximális koncentrációnál nagyobb mértékű volt az ammónia jelenléte a levegőben a gyár környékén. A szóvivő emlékeztetett, hogy a gyár ezt követően igazodott a 2016-tól életbe lépő új előírásokhoz, így megkapta a szakhatóságoktól a környezetvédelmi engedélyt.

A Nép Ügyvédje 2016 január 12-én kikérte az engedélyt a Maros megyei környezetvédelmi ügynökségtől, amelyben a gyár egyebek mellett vállalta, hogy háromhavonként jelentést ír az Országos Környezetvédelmi Ügynökségnek (ANPM) a károsanyag-kibocsátás mértékéről. A szóvivő emlékeztetett, a Nép Ügyvédje továbbra is figyelemmel kíséri, hogy a gyár betartja-e az előírásokat.








EZT OLVASTA MÁR?

X