Saját polgármestereket és tanácstagokat szeretnének a háromszéki ifjak


-A A+

Az eddiginél hangsúlyosabb közéleti szerepvállalásra törekszik a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT), derült ki az elmúlt évet értékelő és jövőbeli elképzeléseiket összegző sajtótájékoztatón.

Oltean Csongor a HÁRIT elnöke szerint idén nagy hangsúlyt fektetnek az önkormányzati és parlamenti választásokra, már nem csak a helyi tanácsokba állítanak jelölteket, hanem három településen polgármester illetve két helyen alpolgármester jelöltet is indítanának.

A HÁRIT elnöke ugyan nem nevezte meg ezeket a településeket, mindössze annyit mondott, hogy nagy valószínűséggel Mikóújfaluban állítanak polgármester jelöltet. Hozzátette: az őszi parlamenti választásokkor pedig gondolkodnak képviselő jelölt indításában is.

Oltean Csongor emlékeztetett, hogy az RMDSZ-el való egyezség értelmében a HÁRIT által jelölt fiatalok tölthetik be a tanácsosi mandátumok legtöbb 15 százalékát. A Háromszéki Ifjúsági Tanácsnak a jelenlegi önkormányzati ciklusban 56 helyi és megyei tanácsosa van, de tőlük került ki az ifjúsági minisztérium főtitkár helyettese is.

A Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) elnöke értékelte az elmúlt évet, valamint ismertette az idei programokat, amelyek között nagy hangsúlyt fektetnek a közelgő önkormányzati és parlamenti választásokra.

Oltean Csongor szerint tavaly újabb ifjúsági szervezetek létrehozása és diáktanácsok fellendítése mellett részt vettek két Erasmus+ programban, megszervezték Sepsiszentgyörgyön az Active Healthy Attitude és You(th) Work in Youth Guarantee programokat. Emellett részt vettek a Székely Szabadság Napjának megünneplésén, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) küldöttgyűlésén, a Szent György Napok keretén belül pedig az ECOU közreműködésével létrehozták a színes programokat kínáló Ifjúsági Udvart.

A HÁRIT tavaly is megszervezte Csomakőrösön Háromszék egyetlen ifjúsági fesztiválját, a Sic Fesztet, mely közel 4 ezer látogatót vonzott. A rendezvény az idén sem marad el. Szentkatolnán tető alá hozták az első Kézdiszéki Ifjúsági Találkozót, faültetési projektben vettek részt, partnerségre léptek a SIC Card diákigazolvány népszerűsítése érdekében és ifjúsági konferenciákat szerveztek. Az évet pedig a HITI Önkéntes központtal közösen szervezett Háromszéki Önkéntesek báljával zárták - díjazva az év önkénteseit-, melyen több mint 30 ifjúsági szervezet vett részt.

Tavaly, a sepsiszentgyörgyi középiskolákban végzett felmérés alapján úgy döntöttek, hogy év végére egy megyei ifjúsági stratégiát hoznak létre, mely a fiatalok elvárásait tükrözi, illetve olyan programsorozatot terveznek, amely a végzős fiataloknak nyújtana segítséget a különböző szakágakban való elhelyezkedéshez.

A HÁRIT 2015 decemberében másodszor szervezte meg a megyei gólyabált, négy város gólyáinak részvételével, amelyet egy három napos tábor előzött meg. A fődíj egy brüsszeli tanulmányi látogatás volt, Winkler Gyula európai parlamenti képviselő jóvoltából. Ugyanakkor Sepsiszentgyörgyön került megszervezésre a Romániai Magyar Középiskolások Országos Szövetségének (MAKOSZ) kongresszus is - fogalmazott Antal Balázs alelnök, aki szerint március végén Zágonba készítik fel a fiatalokat a közelgő önkormányzati választásokra.

 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X