Városrendezés Marosvásárhelyen: több zöldövezetre és bicikliutakra van szükség


-A A+

Marosvásárhelyen március 30-ra hirdette meg a polgármesteri hivatal az általános városrendezési tervvel kapcsolatos nyilvános vitát. A közvitához a városháza honlapján, vagy a polgármesteri hivatalban, illetve a környezetvédelmi hivatalnál lehet javaslatokat benyújtani.

Az általános urbanisztikai terv mindent magába foglal, ami a városfejlesztést jelenti, például infrastruktúrát, építkezést, zöldövezetet, parkolók kialakítását, kerékpársávok létesítését. A Maszol kérdésére Csegzi Sándor, a polgármester tanácsadója elmondta, a terv tulajdonképpen egy 15-20 éves periódust foglal magába, de mivel változnak az igények, négyévenként azt frissíteni kell. Változik a város lakosságának a száma, az ipari érdeklődés, a vállalkozói igény, az infrastruktúra, vagy az építkezés iránti igény – ezért a városháza várja a civil társadalom, vagy a szakma hozzászólásait, bírálatát, javaslatait.

A civil társadalom leginkább a zöldövezetek irányába mutatja a legnagyobb érdeklődést – fejtette ki Csegzi, a parkok, a lakónegyedek közötti zöld szigetek megőrzéséhez ragaszkodik, ahhoz, hogy a gépjárműparkolók kialakítása a legkevésbé se sértse azokat. Ugyanakkor a kerékpársávok létesítése is foglalkoztatja a civil lakosságot. Ennek érdekessége az, hogy a bicikliutak megépítését sürgetők közül jóval kevesebben járnának kerékpárral. Csegzi úgy véli, ha valóban oly nagy lenne az igény, ahogy azt sokan megfogalmazzák, akkor eleve jóval kevesebben használnák városi közlekedésre a gépkocsijukat. “Feleennyi autó közlekedne az utcákon és látványosan megugrana a kerékpárok száma” – mondta. A polgármesteri tanácsos meggyőződése: aki úgy érzi kényelmesnek, hogy személygépkocsival induljon reggel munkába, illetve vigye a gyerekét óvodába, vagy iskolába, az nem fog átváltani biciklire. A kerékpáros közlekedés, a kerékpárutak kérdése az alternatív közlekedés kérdéskörébe tartozik, része a mobiltás-stratégiának és kiegészíti az általános városfejlesztési tervet.

Ugyancsak érzékenyen érinti a lakosságot a járdák állapota. Az utóbbi, decemberben befejezett, illetve sok helyen csak abbahagyott infrastrukturális munkálatok során nagyon leszűkítették a város járdáit, ezért sokan kifejezték ellenvetésüket, hiszen előfordul, hogy egy-egy hosszabb szakaszon két személy alig tud egymás mellet haladni, babakocsival, kerekesszékkel pedig egyáltalán nem lehet közlekedni. Az is gondot okoz, hogy a mozgássérültek igényeit egyáltalán nem vették figyelembe a kivitelezők, a járdákról az úttestre nem alakítottak ki lejárókat, amelyeken a kerekes székesek simán legurulhatnának. Csegzi Sándor elmondta, a tavasszal újrainduló munkálatok során ezeket mind korrigálni fogják, ahogy a járdák szélességén is változtatnak.

A városfejlesztésre vonatkozó terveket a polgármesteri hivatalban valamint a környezetvédelmi hivatalban lehet megtekinteni.

 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X