Visszaadná a patináját Székelyudvarhelynek Arros Orsolya


-A A+

Székelyudvarhelynek vissza kell adni patináját, azt a polgári pezsgő életét, amely valamikor jellemezte – hangoztatta az RMDSZ polgármesterjelöltje, Arros Orsolya a város épített örökségéről szóló kedd esti tanácskozáson, amelyen részt vett Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke is.

Egy felelős városvezető feladata az értékek kiaknázása, kötelessége azért tenni, hogy az emberek jól érezzék magukat otthoni környezetükben. Biztos vagyok abban, hogy Arros Orsolya jó polgármestere lesz Székelyudvarhelynek, mert felismerte: szakemberek bevonásával, az üzleti szférával és civil szervezetekkel közösen megoldást kell találni a műemlékek, műemlék-jellegű épületek védelmére – adott hangot meggyőződésének Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke az Örökségünk jövője című keddi megbeszélésen, amelyen a jelenlévők Székelyudvarhely épített örökségének állapotát vitatták meg. A keddi tanácskozáson az ügyvezető alelnök ismertette az RMDSZ városközpontok felújítását célzó stratégiáját is.

„Az elmúlt időszakban azt tapasztaltuk egész Erdélyben, hogy pusztul mindaz, ami valamikor pompájában állt, amit városközpontnak nevezünk. Láthattuk a kolozsvári esetet is, ahol a nem magyar polgármester döntésének majdhogynem súlyos következményei lettek: barbár módon oldotta volna meg a város műemlék-kérdését” – hívta fel a figyelmet a közelmúlt egy, az örökségvédelem területén kifejtett rossz példára a kulturális szakember.

Rámutatott: az RMDSZ nem ült tétlenül az események következtében, hanem szakemberekkel, jelenlegi és leendő városvezetőkkel közösen kereste a választ arra a kérdésre, hogy miért nem akarnak az önkormányzatok a műemlékekbe belefektetni, ezt követően pedig törvénymódosítási javaslatcsomagot fogalmazott meg. „Nem azért ötleteltünk, hogy az akadályokat sorakoztassuk fel, valós változást akarunk, ami azt jelenti: a törvényt úgy kell átírni, hogy a magánkézben lévő műemlékeket közpénzből is fel lehessen újítani” – tette hozzá.

Hegedüs Csilla úgy gondolja, az értékmentés egyáltalán nem múlt századi, elavult feladat, Arros Orsolya elhatározása pedig azt a célt szolgálná, hogy a székelyudvarhelyi emberek huszonegyedik századi körülmények között éljenek. „Senki sem akarja visszafejleszteni a várost, a jelenlegi polgármesterrel, Bunta Leventével ellentétben az RMDSZ polgármesterjelöltje olyan környezetet alakítana ki, amely miközben modern, megőrzi saját vonásait, egyedi jegyeit. Olyan értékekhez szeretne hozzányúlni, amelyek környezetében a városlakók és a turisták is jól érzik magukat, ahol kávézó, szálloda nyílhat, ahol új munkahelyek létesülhetnek” – fogalmazott. Zárszóként Nagybánya példáját említette, ahol tizenkét évvel ezelőtt az önkormányzat úgy döntött, hogy európai uniós alapokból felújítja a főtér három épületét: nem telt el három év, szálloda létesült, mindezen befektetés olyan pluszt hozott, amitől a város fejlődhetett.

A nyílt megbeszélés házigazdájaként Arros Orsolya választási programjának örökségvédelemre vonatkozó fejezetét ismertette a jelenlévőkkel. „Az elmúlt huszonhat évben a műemlékvédelem nem kapott kellő figyelmet Székelyudvarhelyen, rengeteg a hiányosság, nincsenek vonatkozó szabályzások, holott az önkormányzatnak is lehetett volna beleszólása a kérdésbe. Polgármesterként fontosnak tartanám egy örökségvédelmi bizottság felállítását, prioritásként kezelném a városközpont tehermentesítését” – sorolta terveit az RMDSZ polgármesterjelöltje.

Hangsúlyozta: a városnak vissza kell adni patináját, azt a polgári pezsgő életét, amely valamikor jellemezte, ez pedig a városlakók egyértelmű nyeresége lenne. „De nemcsak a miénk, hanem a turistáké is, hiszen ha valaki jól érzi magát városunkban, több időt tölt itt. Ha a turisták több időt töltenének Székelyudvarhelyen, annak nemcsak társadalmi, hanem gazdaság-élénkítő haszna is lenne, hiszen több munkahely létesülhetne” – érvelt Arros Orsolya.

Az eseményen szakmai meghívottként előadást tartott Fülöp Otília, Hargita Megye Tanácsának főépítésze, Ványolós Endre székelyudvarhelyi születésű kolozsvári műépítész, Sófalvi András régész és Derzsi László pályázatíró szakember.








EZT OLVASTA MÁR?

X