Székely Szabadság Napja: incidensek nélkül ért véget a tüntetés Marosvásárhelyen


-A A+

Különösebb incidensek nélkül zárult csütörtök este Marosvásárhelyen a Székely Szabadság Napja alkalmából szervezett megmozdulás, amelyen a vártnál jóval kevesebben – 4-5 ezren, a szervezők szerint 15 ezren – vettek részt. A székely vértanúk obeliszkjénél elhangzó beszédek után a főtéren Székelyföld autonómiájáért tüntettek, majd iktatták a demonstráció petícióját a prefektúrán. Az eseményről élőben tudósítottunk.

19.00: Miután iktatták a petíciót a prefektúrán, Izsák Balázs és Tőkés László is szólt a tömeghez megafonon. Közölték, hogy a megmozdulásnak vége, és a arra kérték az embereket, hogy menjenek haza. A tömeg lassan szétoszlott.

Ciprian Caluser, a rendezvényt nagy erőkkel biztosító csendőrség mobil egységének szóvivője elmondta: a Székely vértanúk emlékművénél tartott megemlékezés és a résztvevők elvonulása rendbontás nélkül történt. Megerősítette azt a más településekről buszokkal érkezett demonstrálóktól származó értesülést, miszerint a hosszabb, vastagabb zászlórudakat már a megemlékezés előtt elkobozták a résztvevőktől, mint mondta, "elővigyázatosságból". (MTI)

18.50: A tömeg a főtérre érkezett. "Autonómiát!", "Itthon vagyunk!", "Vesszen Trianon!" – skandálják az emberek. Tőkés László és Izsák Balázs iktatták a prefektrúrán a demonstráció petícióját.

18.20: A tömeg fegyelmezetten vonul a központ felé, csendőrök kíséretében, az utca egyik sávját lezárták. Volt egy kisebb incidens is: a járdáról néhány román férfi trágárságokat kiabált a menetelő emberek láttán, a csendőrök közbeléptek, és fegyelmezték őket.

17.58: A magyar és a székely himnusz eléneklése után megkoszorúzták az emlékművet. Izsák Balázs felkérte a tömeget, fegyelmezetten vonuljon a főtérre, ahol felolvassák a kiáltványt.

17.40: Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke sajnálatát fejezte ki, hogy kevesen jelentek meg az eseményen. Tudósítónk becslése szerint mintegy 5 ezren, a csendőrség szerint 4 ezren, a szervezők szerint 15 ezren vannak az obeliszknél. 

17.38: A tömeg kifütyülte Biró Zsoltot, az MPP elnökét. Áruló - kiabálták a tömegből. "Ezzel a magatartással biztosan elveszett az autonómia ügye" - figyelmeztetett Biró.

17.30: A Romániából kitiltott Szávay István, a Jobbik alelnöke mégis részt vesz a marosvásárhelyi demonstráción. Igaz, csak papírkarton formájában, hiszen kedden este az ártándi román-magyar határátkelőnél a romániai határőrök megtagadták tőle a Romániába való belépést. A határőrség emlékeztette, hogy három évre kitiltották az országból.

17.20: A Katalán Demokratikus Konvergencia Párt külügyi kabinetvezetője, Marc Gafaro i Monjó magyarul köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, fontos, hogy az etnikai közösségek kölcsönös bizalommal forduljanak egymáshoz, különben nincs békés együttélés. 

17.05: Marosvásárhelyen Günther Dauwen, az EFA (Európai Szabad Szövetség) flamand igazgatója is felszólalt. Elmondta, szerinte korlátozzák a székelyek jogait, a nemzeti jelképek használatát Romániában. Klaus Johannis nevének említésére a tömeg fütyülni kezdett . Günther Dauwen beszédében nemcsak a magyarokra kérte Isten áldását, hanem a román nemzetiségűekre is. Sajnálatát fejezte ki, hogy minden évben szót kell emelnie a kisebbségek védelmében. "Erdély semmi a magyar kultúra nélkül" - mondta.

17.00: Szentgyörgyön is demostrációt tartanak. A Kézdiszéki Székely Tanács képviselői Székelyföld területi autonómiáját követelő transzparenssel vonultak ki a Turul térre a székely szabadság napja alkalmából. (MTI)

Tőkés: nem vagyunk migránsok

16.45: Tőkés László beszédében román-magyar kerekasztalt sürget autonómiaügyben. Az EMNT elnöke szerint a románok és magyarok is kisebbségbe juthatnak saját hazájukban, az európai nemzetek saját kontinensükön, ha nem becsülik jobban a szülőföldjüket. "Nem vagyunk migránsok, tősgyökeres nép vagyunk" - hangoztatta a szónok, igazat adva Kövér László házelnöknek abban, hogy nemcsak a szabad mozgáshoz, hanem a szülőföldhöz való emberi jogot is biztosítani kellene.

16.30: Izsák Balázs felolvasta a székely szabadság napja alkalmából szervezett marosvásárhelyi tüntetés kiáltványát, amelyben Székelyföld területi autonómiáját és az erről szóló párbeszéd elindítását követelik.

A közfelkiáltással elfogadott kiáltványban a tüntetés résztvevői követelték, hogy a történelmi Székelyföld alkosson sajátos hatáskörökkel felruházott önálló fejlesztési és közigazgatási régiót, és ezt a közjogi státuszt Székelyföld autonómiastatútuma szavatolja. Kezdeményezték, hogy a kormány folytasson párbeszédet Székelyföld jogállásáról a Székely Nemzeti Tanáccsal és a székely önkormányzatokkal. 

Azt is követelték, hogy Románia maradéktalanul tartsa tiszteletben Románia és Magyarország alapszerződését, különös tekintettel a dokumentumnak arra a szakaszára, amelyben a felek vállalják, hogy tartózkodnak minden olyan gyakorlattól, amely megváltoztatná a nemzeti közösségek által lakott régiók nemzetiségi összetételét.

A székely szabadság napja marosvásárhelyi rendezvénye résztvevőinek nevében megfogalmazott dokumentum megállapítja: Románia nem tartja be önként vállalt nemzetközi kötelezettségeit. A be nem tartott dokumentumok között az Európa Tanácsnak a területi autonómiát ajánló 1201/1993-as ajánlását, a Kisebbségi Keretegyezményt és a Kisebbségi és Regionális Nyelvek Európai Chartáját említette. Megállapította, hogy Románia az Európai Unió javaslatait sem veszi figyelembe, amikor az ország közigazgatási átalakítását tervezi.    

"Románia nem veszi figyelembe saját állampolgárainak demokratikusan kinyilvánított akaratát. Mi több, a hatóság nyílt vagy burkolt formában támadja közösségünk választott vezetőit, szimbólumainkat, tényleges és szimbolikus gesztusokkal, megkérdőjelezhető jogi eljárásokkal, a diktatúrára jellemző intézkedések egész sorával kíván félelmet kelteni, eltántorítani követeléseinktől. Korlátozza a szólásszabadságot, a szabad gyülekezéshez való jogunkat" - áll a kiáltványban.     

A dokumentum Székelyföld területi autonómiáját olyan közjogi intézményként mutatja be, amely megteremti az itt élő, őshonos székely-magyar többségi közösség számára a teljes és tényleges egyenjogúság feltételeit. A kiáltvány szerint van esély a román kormánnyal folytatandó nyílt és őszinte párbeszédre, "mert Székelyföld területi autonómiája nem sérti Románia területi egységét és állami szuverenitását, nem sérti a Székelyföldön élő román és más nemzetiségű polgárok érdekeit, sem Románia alkotmányát". A párbeszéd elutasítása viszont - a kiáltvány szerint - a szélsőségek megjelenését bátorítja.     

"Teljes és tényleges szabadságot és egyenlőséget akarunk Székelyföld minden lakosának! Autonómiát Székelyföldnek, szabadságot a Székely Népnek!" - zárul a székely szabadság napja résztvevőinek Marosvásárhelyen felolvasott kiáltványa. (MTI)

16.25: A helyszínen rengeteg a csendőr. Elsőként Izsák Balász, a Székely Nemzeti Tanács elnöke szólalt fel, majd Tőkés László következik, aki megáldja az egybegyűlteket. 

16.10: Egyelőre csupán 5-7 ezren gyűltek össze a székely vértanúk obeliszkjénél, ahol kezdetét vette a Székely Szabadság Napja. 

15.30: Tavaly engedély hiányában nem szervezett megmozdulást március 10-én a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) Marosvásárhelyen, idén azonban Izsák Balázs SZNT-elnök szerint 40 ezer ember gyűl össze a székely vértanúk obeliszkjénél. Erre kaptak engdélyt a szervezők, ám Maros megye prefektusa nem tekinti engedélyezettnek a szobornál elhangzó beszédek utáni felvonulást és tiltakozást.








EZT OLVASTA MÁR?

X