Háromszéken civilek pótolják a szociális védőhálót


-A A+

Háromszéken évről évre civil szervezetek segítségével működtetik a szociális ellátó rendszereket, mutatott rá Vass Mária. A Kovászna megyei Gyermekvédelmi és Szociális Ellátási Vezérigazgatóság vezetője az idei támogatásokat ismertette keddi  sajtótájékoztatón, ahol elmondta,a háromszéki önkormányzat évente pályázatokat hirdet olyan alapítványok számára, amelyek szolgáltatásai hiánypótlóak a megyében, így fogyatékkal élők, nappali központok, szegény családokból származó gyerekekkel foglalkoznak.

Tamás Sándor a közgyűlés elnöke kifejtette: a megye összköltségvetésének 34%-át fordítják szociális szolgáltatásokra, így közvetve - civil szervezetek révén - 1340 árva gyerekről, 5654 fogyatékkal élő személyről és 107 idős emberről gondoskodnak. Kovászna megyében házi betegellátást a Caritas és a Diakónia látja el, amelyek kiemelt fontosságú területek, hisz több mint 1300 embert rendszeres ellátását jelenti.

A háromszéki önkormányzat idén 638 000 lejt fordít szociális célra, ebből 400 000 lejjel támogatják a különböző típusú pályázatokat, 68 000 lejt a roma gyerekekkel foglalkozó ovidiu.ro programon belüli óvodáztatás költségeire különítettek el és 170 000 lejt fordítanak a Diakónia és a a svájci HEKS alapítvány közös projektjeire, mondta a tanácselnök.

A keddi sajtótájékoztatón a fogyatékkal élőkkel foglalkozó, baróti Laura Ház elnöke, Cseresznyés Emília hangsúlyozta: az önkormányzati támogatás biztonságot jelent ahhoz, hogy bátrabban tervezzenek. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány pedig „Kovászna megye a nehéz sorsú gyerekek és családok barátja”, fogalmazott Kolozsvári Tibor, az alapítvány képviselője. Hubbes Kinga, a Gyulafehérvári Caritas területi képviselője szerint a beteggondozás Kovászna megyében komoly kérdés, összesen 34 településen látnak el ilyen feladatot, ugyanakkor foglalkoznak hátrányos szociális helyzetű gyerekekkel is.

Makkai Péter, a Diakónia Keresztény Alapítvány egyik vezetője szerint gond az, hogy a megyei tanács egyre inkább egyedül marad ezekben a kérdésekben, sokkal nagyobb összefogásra lenne szükség: önkormányzatok, iskolák, vállalkozó szféra együttesen kell fellépjen. Ugyanakkor kifejtette: olyan helyzetek is előfordulnak, amit nem tudnak még a megyei önkormányzat anyagi támogatásával se megoldani, ilyen a külföldön élő szülők itthon hagyott gyerekeinek helyzete vagy a fogyatékkal élő személyek alkalmazására.

Kernászt Huba a Pro Nobis egyesület képviselője szerint nappali központjukban életvezetési tréninget tartanak 75 gyereknek, míg a Kovászna Megyei Vöröskereszt összesen 157 felnőttet ápol  4 településen. 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X