Pásztor Sándor bekapcsolná Bihar megyét az európai bicikliturizmusba


-A A+

Festői környezetben, a biharsályi tó mellett tartott sajtótájékoztatót Pásztor Sándor szerdán. A helyszínválasztás oka, hogy az RMDSZ Bihar megyei tanácselnökjelöltje által javasolt bicikliút egyike a tó környékét is érintené.

Kollégái végig is tekerték a közel 40 kilométeres távot, rövid pihenőt tartva a sajtótájékoztató alatt. Ott elhangzott, így lehetne bekapcsolni Bihar megyét az európai biciklisturizmusba.

A bicikliturizmus fontosságát a jelölt számokkal támasztotta alá: az ágazatban Európában évente elköltött összeg meghaladja a 40 milliárd eurót. Az összeg túlnyomó részét a turisták helyi kisvállalkozásoknál költik el szállásra, étkezésre, szabadidős programokra. El kell őket hozni Bihar megyébe és akkor az itteni vállalkozások is részesednek a bevételből - javasolja Pásztor.

Ötletét könnyen megvalósíthatónak tartja, hiszen Nagyváradról kerékpárúton el lehet jutni Berettyóújfaluba vagy akár Debrecenbe. Utóbbi két településnek pedig van csatlakozása az európai kerékpárút-hálózathoz, melynek hossza több mint 45 ezer kilométer, 2020-ra pedig eléri a 70 ezer kilométert.

A turizmushoz kapcsolódva a román tengerpart is szóba került. A megyei tanács illetékeseinek lobbiznia kell annak érdekében, hogy a közelmúltban felújított nagyváradi repülőtérről rendszeres belföldi járatok legyenek Bukarest mellett Konstancára is – hangzott el. Pásztor szerint ezzel a környező nagyvárosokból is érkeznének utasok, hogy Nagyváradról induljanak a román tengerpartra. 








EZT OLVASTA MÁR?

X